Peste 250 de participanţi, din 18 comune ale judeţului Sălaj, dar şi din Ungaria au fost prezenţi vineri, la Sărmăşag, la prima ediţie a festivalului-concurs ‘Pomana porcului’, un eveniment prin care organizatorii vor să ducă mai departe, pentru generaţiile viitoare, tradiţiile tăierii porcului în gospodărie.
În ciuda vremii capricioase, cu rafale de ploaie şi temperaturi aproape de zero grade Celsius, încă de la primele ore ale dimineţii un fost teren de fotbal din Sărmăşag a devenit un adevărat furnicar pentru cele 20 de echipe participante la prima ediţie a festivalului-concurs ‘Pomana porcului’. Cei 10 porci puşi la dispoziţie de administraţia locală au fost sacrificaţi şi tranşaţi rapid, pentru ca, mai apoi, să înceapă prepararea produselor tradiţionale din carne de porc. Cu reţete mai mult sau mai puţin originale, cu condimente secrete şi multă voie bună, susţinută de câte un pahar de vin şi de pălincă, cei peste 250 de participanţi s-au pus la treabă.
Aşa cum se ştie, ‘Pomana porcului’ este un vechi obicei care constă în oferirea unei mese de mulţumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini şi prieteni, după terminarea treburilor de către gazdă.
‘Astăzi organizăm primul festival-concurs ‘Pomana porcului’. Încercăm să păstrăm tradiţiile pe care le-am moştenit de la bunicii şi străbunicii noştri, să le putem da mai departe copiilor noştri şi nepoţilor noştri, deoarece pe zi ce trece devine mai greu să creşti un porc la casă. Avem în jur de 250 de participanţi, pentru că fiecare echipă a venit cu aproximativ 15-20 de oameni şi fiind 20 de echipe, cred că sunt chiar şi mai mulţi. Sunt 18 echipe de la primăriile din judeţul Sălaj, o echipă este din Ungaria, dintr-un oraş înfrăţit cu noi şi mai avem o echipă a Consiliului Tinerilor din Sărmăşag. Am avut oameni foarte de treabă, care ne-au sponsorizat cu 10 porci şi pe această cale le mulţumesc şi lor şi colegilor din primărie care sunt alături de noi astăzi şi ne ajută la organizarea acestui eveniment şi totodată trebuie să mulţumesc şi organizaţiei UDMR Sălaj. Evenimentul de astăzi sper să aibă continuitate şi anii viitori dacă, bineînţeles, Guvernul României aprobă să mai avem în continuare porci pe lângă casă. O să oferim câte o cupă şi câte o diplomă pentru fiecare participant’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, iniţiatorul festivalului, primarul comunei Sărmăşag, Dombi Attila.
Invitatul special al evenimentului a fost Daragus Attila, doctor docent în gastronomie, profesor la Universitatea Agronomică din Bucureşti şi primar al comunei Turia, din judeţul Covasna. Acesta a organizat, în comuna menţionată, 15 astfel de evenimente.
‘Am fost invitat de primăria comunei Sărmăşag să facem prima ediţie a festivalului ‘Pomana porcului’. Spre surprinderea mea, au participat 20 de echipe, adică foarte multe. E foarte interesant că vin echipe din comunele judeţului, cu primar, viceprimar. Adică fiecare vrea să reprezintă localitatea lui şi obiceiurile, vrea să dea tot ce este mai bun. (…) Mi se pare că prima ediţie va fi o reuşită, văd că oamenii se cunosc unii cu alţii şi e o atmosferă de prietenie. E un festival cu bune voie, păstrăm tradiţiile, arătăm ce am adus, care e cel mai bun. Pe lângă ce avem, discutăm despre cel mai bun vin, cea mai bună pălincă şi cum au reuşit să o facă. Socializarea e foarte importantă. Aşa putem să mergem în faţă şi acest festival poate deveni un simbol al Sălajului. Am văzut că vin şi oficialităţile, deja am văzut prefectul, am văzut nişte deputaţi, toţi cred că evenimentul e foarte bun pentru promovarea judeţului Sălaj. Aşa ar trebui să facă toată lumea’, susţine Daragus Attila.
La orele amiezii, când ploaia s-a mai potolit, au început să apară şi primele rezultate ale muncii echipelor participante la festival: un cârnaţ de circa 50 de metri lungime, friptură de porc la grătar sau la tigaie, caltaboş, sângerete şi specialitatea zonei Ardealului – supa de varză cu carne de porc ‘lucskos’. Nu au lipsit nici murăturile, garniturile de cartofi sau orez sau specialităţile de brânză. Bineînţeles, fiecare comună prezentă la festival a ţinut să-şi promoveze vinul şi pălinca din zonă.
‘Încercăm, în fiecare an, să revigorăm obiceiurile noastre locale de toate genurile. De fiecare dată, încercăm ca prin comunităţi noastre să dăm viaţă acestor obiceiuri şi, în ziua de astăzi, încercăm să revigorăm un obicei foarte important al oamenilor de la ţară, şi anume, tăiatul porcului. Suntem noi o comunitate sălăjeană nu foarte mare, dar în fiecare sat obiceiurile sunt altele. Aici, la Sărmăşag, fiecare comunitate locală a venit şi a pregătit exact ceea ce se obişnuia din tipurile vechi la ei în sat. Este o diversitate foarte frumoasă, desigur însoţită şi cu obiceiul de a bea o pălincă la tăiatul porcului, de a avea parte de un pahar de vin şi, sigur, la urmă cu tradiţia de a ne distra puţin şi de a ne revigora cu cântecele noastre vechi’, declară preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, prezent la evenimentul de vineri.
Aşa cum era de aşteptat, după muncă a venit şi răsplata. Toţi participanţii au fost invitaţi la Căminul cultural, la ‘pomana porcului’, pentru a testa preparatele gătite în cursul zilei, iar cele 10 echipaje au fost recompensate de administraţia locală din Sărmăşag cu diplome şi cupe, pentru efortul depus. AGERPRES / (A – autor: Sebastian Olaru, editor: Antonia Niţă)