AcasăStiri generaleREPORTAJ Sălaj: Şcoală de vară pentru 180 de elevi de la ciclul...

REPORTAJ Sălaj: Şcoală de vară pentru 180 de elevi de la ciclul primar din Zalău

Circa 180 de la ciclul primar din Zalău participă, în vacanţa de vară, la Grădiniţa ‘Ion Creangă’ din municipiu, la o şcoală de vară în care, timp de două săptămâni, au parte de experienţe şi activităţi practice care să-i ajute cu concepte de bază din fizica, astronomie şi economie circulară.

Prima ediţie a proiectului, finanţat de o multinaţională, s-a încheiat vineri printr-o festivitate desfăşurată în curtea unităţii de învăţământ.

Bucurie, gălăgie, entuziasm şi multe tricouri portocalii cu masajul ‘Şcola după şcoală – activităţi de vară pentru comunitate’, vineri, în curtea Grădiniţei ‘Ion Creangă’ din Zalău. Am putea spune, glumind, desigur, că a fost ziua în care s-au aliniat planetele pentru cei 83 de elevi din ciclul primar care, în ultimele două săptămâni, au participat la prima ediţie din acest an a ‘Şcolii de vară’. Şi când spun că s-au aliniat planetele, mă refer în primul rând la denumirea pe care grupele de copii şi le-au luat, după planetele sistemului solar: Marte, Venus, Saturn şi aşa mai departe.

‘Mă bucur enorm pentru oportunitatea de a avea un astfel de proiect care, pentru comunitate, va avea un impact foarte mare în timp. Nu ne permitem să pierdem generaţiile de copii şi nici să lăsăm spaţiile educaţionale nefolosite, mai ales pe perioada vacanţelor de vară. Este un moment important şi pentru Grădiniţa ‘Ion Creangă’, prin faptul că noi, din 2014 derulăm proiecte Erasmus cu tematica matematică, ştiinţă, tehnologie’, spune directorul Grădiniţei ‘Ion Creangă’, gazda din acest an a proiectului.

Proiectul este o iniţiativă educaţională a companiei TenarisSilcotub, implementată de Fundaţia Noi Orizonturi în Grădiniţa cu Program Prelungit ‘Ion Creangă’ Zalău, pentru elevii de şcoală primară din Zalău. El a pornit în 2019, având la bază experienţa acumulată în programul ‘Şcoală după şcoală’ de la Şcoala Gimnazială ‘Porolissum’ din Zalău.

‘2020 a fost un an al pandemiei şi nu am putut continua ceea ce s-a născut în 2019, dar suntem foarte bucuroşi că în 2021 am reluat această şcoală de vară, cu un curriculum nou, o parte bazat pe STEM (science, technology, engineering, and mathematics n.r.) şi o parte bazat pe consum responsabil, care este un subiect esenţial în educaţia din zilele noastre. La program vor participa aproximativ 200 de elevi. Am avut 83 în această ediţie şi în ediţia a II-a vom avea 96 de elevi din ciclul primar din Zalău. Accesul în program s-a făcut pe baza înscrierilor, în ordinea în care acestea s-au făcut. Am avut o solicitare foarte mare pe locurile disponibile, de circa trei elevi pe un loc. Cererea este foarte mare pentru activităţi pe timpul verii, motiv pentru care sperăm ca acest program să fie un exemplu şi pentru alte entităţi din comunitate, fie ele publice sau private. În ciclu primar sunt circa 3.000 de copii, din care programul ajunge la un număr redus de elevi, dar sperăm ca ci care au beneficiat de acestea activităţi să rămână cu nişte noţiuni concretizate prin activităţi practice şi să-şi aducă aminte cu plăcere de modul în care şi-au petrecut o parte a vacanţei de vară în 2021’, susţine Codruţa Hodrea, manager relaţii cu comunitatea al TenarisSilcotub.  

După reacţiile micuţilor participanţi la festivitate de vineri este evident faptul că ‘şcoala de vară’ a fost un succes ce ar merita multiplicat pentru mai mulţi copii din Zalău şi chiar din judeţ.

‘Am fost coordonatoarea grupului Saturn. Am avut în echipă copii de 10-11 ani, absolvenţi de clasa a IV-a. Conţinuturile abordate au fost interesante pentru copii, iar ei au participat cu mult drag, s-au implicat, am avut doar reacţii pozitive din partea lor. E o experienţă pozitivă şi pentru ei şi pentru ca şi cadre didactice. A avut un chestionar de aplicat astăzi şi am fost plăcut impresionată să aflu părerile lor despre cele două săptămâni petrecute aici. Marea majoritate au spus că şi-au făcut prieteni noi şi sunt încântaţi de aceşti prieteni’, afirmă Alina Pintican, învăţătoare la Şcoala Gimnazială ‘Gheorghe Lazăr’ Zalău.

Nu doar copiii, ci şi părinţii acestora apreciază acest program. Cristian Şimişnean este unul din aceşti părinţi, care crede că e un lucru foarte bun că participanţii s-au împrietenit şi au socializat în cele două săptămâni.

Ce de-a doua ediţie a programului din acest an va avea loc în perioada 19-30 iulie, la ea urmând să participe 96 de elevi de la ciclul primar din Zalău.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks