Fluxul de refugiaţi ucraineni înregistrat de unele unităţi de cazare din municipiul Tulcea este mai mare decât cel al turiştilor din sezonul estival, iar munca fizică este epuizantă pentru angajaţi, aşa încât refugiaţii ucraineni îi sprijină pe cei care le oferă masă caldă şi găzduire, afirmă managerul unui hotel din oraş, Raluca Cacencu.
Ea a declarat, pentru AGERPRES, că dacă după-amiază jumătate din cele 90 de locuri de cazare din hotel sunt ocupate, în timpul nopţii nu mai este niciun loc liber şi chiar rămân cereri la care nu poate răspunde.
‘Este un flux mai mare şi decât în sezonul turistic. Dacă în sezon avem oameni la masă, mic dejun şi cina, acum avem mic dejun, prânz şi cină. Este un efort supraomenesc pentru noi. După primele trei zile ne-am dat seama că nu rezistăm şi am început să solicităm voluntari. Şi din refugiaţi ne ajută în fiecare zi, şi la bucătărie, şi la curăţenie. Altfel, n-am fi ajuns până azi’, a afirmat Cacencu.
Ea a mai spus că împreună cu alţi hotelieri şi restaurante din municipiu îi sprijină pe refugiaţi inclusiv cu mese calde gratuite, în hotelul ei fiind cazate atât persoane din Ucraina care îşi permit să plătească, dar şi persoane fără venituri.
‘Este o organizaţie neguvernamentală care a rezervat până la cinci camere. Reprezentanţii ei aleg persoanele, ei ne sună şi noi le primim, la final de lună facem factură, aşa că nu este nimic ilegal. Avem nevoie acum de forţă de muncă, pentru că efortul fizic ne dărâmă. Zilnic, aproximativ 75% din camerele hotelului se eliberează şi trebuie să le pregătim pentru alte persoane. La bucătărie, la fel, efortul este supraomenesc. Gătim pentru 300 de persoane zilnic, iar la micul dejun, afluxul este foarte mare’, a menţionat Raluca Cacencu.
Managerul hotelului a mai spus că deocamdată nu se gândeşte la facturile la energia electrică şi gaz.
‘Nu avem niciun interes, nici să cerem, nici să primim, facem asta pentru că este omenesc. Ne bucurăm foarte mult că noi doream să le oferim ucrainenilor o masă, iar acum, datorită oamenilor de bine, persoane fizice sau organizaţii neguvernamentale, şi datorită sprijinului cu alimente putem să le oferim trei mese calde pe zi şi e suficient’, a mai spus managerul Raluca Cacencu.
În satul Sarichioi, acolo unde Primăria, societăţi comerciale şi pensiuni au amenajat circa 60 de locuri de cazare pentru refugiaţi, s-a obţinut o donaţie de circa 6.000 de euro, iar o parte din această sumă a fost deja alocată unităţilor cu cheltuieli mari legate de căldură.
‘Consumul de energie electrică este foarte mari. Chiar ieri am trimis indexul şi mă aştept la o factură destul de babană de plătit. Noi oricum din start ne-am propus să suportăm din cheltuielile noastre. Dacă statul ne va ajuta într-un mod pro-activ, direct, fără mari complicaţii birocratice, cum se întâmplă adesea, aş fi tentat să-mi acopăr o parte din cheltuieli dacă situaţia ne va permite’, a declarat proprietarul unei pensiuni care sprijină refugiaţii ucraineni, Alexandru Filip.
Referindu-se la cât timp pot să stea refugiaţii ucraineni în pensiunea pe care o deţine, el a mai spus că are rezervări pentru luna mai.
‘Nu pot să le impun (refugiaţilor ucraineni, n.red.) o perioadă, pentru că nu ştiu ce se poate întâmpla. Mi-ar plăcea să se termine cumva până la 1 mai, când teoretic ar trebui să începem sezonul. Avem deja rezervări pentru mai, ca să nu mai zic de iunie, iulie şi august. Mi-ar plăcea să se aşeze lucrurile până atunci. Dacă nu, probabil că va trebui să îi relocăm, dar oferindu-le în continuare tot suportul necesar’, a mai spus Alexandru Filip.
De la începutul războiului din Ucraina, terasa aflată la nici măcar un kilometru distanţă de punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea oferă zilnic aproape 700 de meniuri gratuite. Circa 100 dintre ele ajung şi la voluntarii şi angajaţii statului care lucrează în vamă, dar cele mai multe sunt pentru refugiaţi.
‘Avem nevoie de sprijin financiar când or să ne vină facturile, pentru căm, vă daţi seama!, consumul şi de electricitate, şi de gaze este mult mai mare decât în mod normal. (…) Indiferent de cheltuieli, atât cât vom putea vom fi pe baricade’, a precizat reprezentanta societăţii care deţine terasa din oraşul Isaccea, Simona Petcu.
Potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă, de la începutul războiului din Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea, în judeţ au ajuns peste 20.000 de persoane din ţara vecină. Numai duminică, numărul lor a fost de circa 2.800.