Antrenorul emerit la lupte Mihai Milton Popovici a obţinut prin sportivii săi tulceni peste 100 de medalii la campionatele naţionale şi internaţionale, ultimul titlu de campion balcanic fiind obţinut de Ali Gean, la categoria de 110 kilograme, la Turneul internaţional desfăşurat la începutul lunii, la Bucureşti.
Înfiinţat în anul 1973, în cadrul Centralei Deltei, instituţie desfiinţată în anul 1993, CSM Delta Tulcea a avut şase secţii, lupte, volei, caiac, atletism, box şi rugby, iar acum, reconstituit după noua lege a sportului, clubul numără doar două secţii, lupte şi fotbal.
După ce timp de doi ani, antrenorul şi preşedintele clubului, Mihai Milton Popovici a rămas fără salariu, el s-a angajat în anul 1996 la CSS Tulcea, iar de atunci a adus în judeţ doar prin sportivii de la lupte 30 de medalii de aur, 48 de argint şi 56 de medalii de bronz, ultima de aur fiind câştigată de Ali Gean.
‘Prin clasa a doua sau a treia, l-am adus la lupte. De-atunci, am spus că o să scot cu el ceva performanţe, dar tatăl lui i-a cumpărat la un moment dat un cal. Şi-acel cal i-a furat inima copilului, aşa că timp de aproape trei ani, l-am pierdut. Mergeam pe la bunicul lui şi când îl vedeam îi ziceam că la 15 ani o să aibă 100 de kilograme şi că o să rupă spatele calului. Nu mă credea, dar când a văzut că se întâmplă aşa, la 14 ani, a venit cu coada între picioare şi de atunci a început să facă sport şi ce visam s-a împlinit’, a declarat pentru AGERPRES Mihai Milton Popovici.
Actualul antrenor de lupte a fost coleg de saltea cu bunicul şi tatăl lui Ali Gean.
‘Tatăl lui Ali Gean a murit, iar înainte cu câteva zile m-a rugat să-l fac campion, lucru care s-a adeverit. În 2018, a luat locul I la copii, anul următor, am obţinut o medalie de argint la Campionatul naţional şcolar, în 2020 a obţinut medalie de aur la Naţionale şi la Şcolare, ne-am dus la Juniori, 18-20 de ani şi nu ne-au primit în concurs, pentru că era prea mic şi atunci am zis că o să-i aştepte la anul, când o să-i mănânce de vii, lucru care s-a şi întâmplat. Anul acesta, a reuşit să obţină medalia de aur la Campionatele naţionale şcolare şi la Campionatele naţionale de juniori. Să facem o distincţie, campionatele naţionale de cadeţi sunt pentru sportivii cu vârste între 15 şi 17 ani, iar cele de juniori sunt pentru cei cu vârste între 18 şi 20 de ani. El are 17 ani şi este campion şi la 18-20 de ani’, a afirmat Mihai Milton Popovici.
Ali Gean a participat la jumătatea acestui an la campionatele europene şi cele mondiale, iar în concursul din octombrie-noiembrie, la Balcaniadă, a obţinut locul I.
‘Sunt deja câteva cluburi care se interesează de el. Am vorbit cu un club din Slatina, pentru ca la juniori să lupte pentru noi, iar la seniori şi tineret să lupte pentru ei şi să-i dea 1.500 de lei pe lună. El mai are o soră, mama lor este singura cu venituri, iar cel care-i mai sprijină este bunicul lor. Dar este foarte greu. O să încerc zilele acestea să vorbesc cu Primăria şi Consiliul Judeţean poate găsesc o formulă de a-l sprijini’, a mai spus antrenorul de lupte.
Elev în clasa a XI-a la Liceul pedagogic, Ali Gean a amintit că până în clasa a X-a a fost elev la Colegiul dobrogean Spiru Haret şi în perioada aceea i-a fost greu să facă faţă cursurilor şi sportului de performanţă.
‘De când m-am mutat la Pedagogic, nu mai este o presiune atât de mare cu şcoala. Când eram mic nu mă vedeam câştigând concursuri. Nici când am ajuns în finală la primul concurs naţional, nu credeam că voi învinge. Locul I de la Campionatul balcanic este cea mai importantă performanţă pentru mine. Cel mai dificil meci a fost cu grecul care a câştigat locul III la Mondiale. Atuul meu cred că a fost că nu m-am lăsat şi am continuat să lupt’, a afirmat campionul balcanic.
Ali Gean visează acum să participe la Olimpiada din Paris, iar el nu este singurul sportiv cu care antrenorul Mihai Milton Popovici se mândreşte.
‘Flavian Nane provine dintr-o familie de luptători. Tatăl lui a făcut lupte, a fost medaliat la campionatele naţionale şi, bineînţeles, l-a adus pe fiul lui în sală. Am început cu el acum vreo cinci sau şase ani şi are deja mai multe medalii în palmares’, a menţionat antrenorul tulcean.
Tânărul luptător este acum student în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
‘Ca orice copil, am început printr-o joacă, iar apoi totul s-a dezvoltat. Sportul acesta te ajută să creşti mai frumos. Lupt la Tulcea, dar pentru că sunt în facultate, fac antrenamente şi la Steaua’, a afirmat Flavian Nane, în vârstă de 19 ani.
Ionuţ Petrişor, în vârstă de 18 ani, este unul din cei doi fraţi care luptă de cinci ani buni pentru medalii în concursurile naţionale şi internaţionale.
‘Anul trecut, a fost campion naţional la Campionatul naţional şcolar, a luat medalie şi la Campionatul naţional de cadeţi. A reuşit o medalie de bronz acum aproape o lună, la Cupa României la seniori. Deci, el este deja o valoare’, a explicat antrenorul Mihai Milton Popovici.
Sportivul de 18 ani se antrenează pentru un nou concurs programat pentru finele acestei săptămâni, la Reşiţa.
‘Sper să obţin o medalie. După ce termin liceul, vreau să dau la subofiţeri, la Jandarmi. În sala de antrenamente, mă lupt şi cu Ali Gean, şi cu Flavian Nane şi pot învăţa de ei tehnica pe care o au’, a declarat Ionuţ Petrişor.
În sala de lupte aflată sub tribuna stadionului Cozma Zaiţ de la marginea oraşului Tulcea, se antrenează şi copiii.
‘Îmi place acest sport pentru că învăţ să fiu tare în viaţă, să nu fiu o legumă, cum s-ar zice’, a spus Ioan Nane, în vârstă de 11 ani.
Între toţi copiii, se află o singură fată.
‘Îmi place sportul acesta pentru că îţi dă multă energie. Vreau ca anul viitor să iau medalie la Naţionale şi pe viitor să mă fac profesoară de sport sau antrenoare’, a afirmat Alexandra Ene, în vârstă de 14 ani.
Lângă ei, se află şi Mihail Nane, fost campion naţional, care revine pe salteaua de luptă.
‘Săptămâna aceasta, voi merge la concurs la Reşiţa, prima oară după 20 de ani de pauză’, a afirmat Mihail Nane.
De sărbătorile de iarnă, toţi copiii au deja lista de dorinţe făcută, iar profesorul Mihai Milton Popovici are o cerinţă specială.
‘Dacă aş avea o femeie de serviciu, ar fi perfect. Copiii vin de la 16.30, iar eu vin de la ora 15.00 şi mă apuc să spăl prelata, să mătur holurile şi nu mai am 20 de ani să fac treaba asta. Sunt într-un parteneriat cu CSS şi tot încerc să-l conving pe director să-mi dea o femeie de serviciu, în condiţiile în care nu plăteşte nimic la sala asta, nici apă, nici curent, nici măcar salteaua’, a afirmat Mihai Milton Popovici.
Potrivit sursei, luptătorii tulceni au primit de la Consiliul Judeţean 20.000 de lei pentru patru deplasări, iar de la Primăria municipiului Tulcea, 8.000 de lei pentru a participa la finala de juniori.