Acasă93REPORTAJ Tulcea: Sute de refugiaţi din Ucraina, ajutaţi de voluntarii din Linia...

REPORTAJ Tulcea: Sute de refugiaţi din Ucraina, ajutaţi de voluntarii din Linia portocalie

Circa 150 de refugiaţi din Ucraina au fost cazaţi în judeţul Tulcea în ultima lună, cu ajutorul voluntarilor din Linia portocalie, un grup civic înfiinţat la punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea, care a procesat în total circa 500 de cereri de sprijin din partea persoanelor care au fugit din calea războiului.

Linia portocalie numără aproximativ 20 de voluntari, iar unul dintre cei doi coordonatori, Marian Machedon, a declarat, pentru AGERPRES, că primul care a sărit în ajutorul ucrainenilor este Alexandru Filip, din Sarichioi.

‘Catalizatorul nostru a fost Alex Filip care a anunţat din prima zi că se implică şi a găzduit câţiva refugiaţi la pensiunea pe care o are. Apoi, am discutat cu câţiva colegi, am fost la Isaccea şi am constatat că cea mai mare nevoie era cea de comunicare între cei care ofereau servicii gratuite de transport şi cazare pentru refugiaţi şi, pe de cealaltă parte, refugiaţii care aveau nevoi diferite. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să înfiinţăm un dispecerat, iar Linia portocalie vine de la culoarea care înseamnă intervenţii în caz de urgenţă’, a menţionat Machedon.

El a mai spus că în sprijinul refugiaţilor ucraineni a înfiinţat un birou care a intermediat relaţia dintre voluntari şi autorităţi şi a amintit că a fost surprins încă din primele zile că oameni din tot judeţul au dat curs apelurilor publice pentru cazarea şi masa refugiaţilor ucraineni, în condiţiile în care la acea vreme nu se punea problema decontării costurilor.

‘La început, am fost nevoiţi să temperăm entuziasmul şi i-am rugat pe voluntari să aibă răbdare, să îi chemăm noi atunci când avem ceva de rezolvat, pentru că în primele zile veneau foarte mulţi oameni şi îngheţau acolo fără să ajute cu ceva. Era păcat de timpul, energia şi banii irosiţi. Apoi, cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, al celorlalţi voluntari, am reuşit să punem la punct un mecanism prin care preluam refugiaţi şi îi plasam la cei care ofereau transport, cazare şi masă, astfel încât problema să fie rezolvată până la capăt. Evident, totul cu titlu gratuit. În total, cred că am procesat 500 de cereri din partea oamenilor care au fost transportaţi în ţară sau în Bulgaria, oameni care au fost cazaţi în diferite locuri. În judeţul Tulcea, acum avem 150 de oameni în 60 de camere din diverse locuri’, a menţionat Marian Machedon.

El şi-a amintit că în primele zile, la Isaccea, au fost valuri de până la 1.500 de refugiaţi, apoi a urmat un vârf de 4.500 de refugiaţi pe zi, iar în ultima săptămână numărul lor a scăzut sub 800.

‘Acum, ne concentrăm pe faza a doua şi a treia. Asta înseamnă că facem aprovizionare cu alimente şi produse de igienă pentru cei care-i găzduiesc pe refugiaţi. Faza a treia înseamnă să ajutăm la integrarea refugiaţilor care doresc să rămână aici. Sunt persoane care vor să se angajeze, unii au început deja munca, alţii au nevoie de asistenţă medicală. Traducem documente. Avem un cetăţean azer care doreşte să muncească, dar care nu beneficiază de statutul ucrainenilor. Sunt foarte multe probleme, foarte variate, dar ne-am lămurit încă de la început cu colegii din grup să luăm o mică parte din probleme, să le ducem până la capăt şi să avem grijă de oamenii aceştia până se lămureşte definitiv situaţia lor, fie se întorc, fie sunt pe picioarele lor’, a mai spus Marian Machedon.

Faza a doua a proiectului Linia portocalie presupune distribuirea de ajutoare persoanelor care sunt cazate în judeţ, iar o asemenea acţiune a avut loc într-una din serile trecute, atunci când alimente şi produse de igienă au fost distribuite în şapte locuri din judeţ.

‘Suntem în drum spre o locuinţă privată din Jurilovca, unde vom face prima oprire. Avem două familii, două mămici cu trei copii care locuiesc acolo de vreo două săptămâni. (…) Ajutoarele au fost donate mai întâi de cei care s-au oferit să se implice, apoi a fost un apel public pe Facebook, am primit donaţii de la alţi oameni, iar în ultimele două săptămâni, fiind deja prezenţi în vamă şi făcând lucruri, am ajuns să cunoaştem alţi voluntari, alte organizaţii şi acum avem doi, trei voluntari din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii care ne ajută şi finanţează punctual anumite nevoi. De exemplu, acţiunea din seara aceasta (miercuri seara, n.red.) a fost finanţată de David Gatchell, din SUA’, a precizat Machedon.

Primele ajutoare au fost descărcate din maşină miercuri seara în faţa unui bloc din satul Jurilovca. Mariana, în vârstă de 39 de ani, din Odesa, stă acolo din data de 8 martie.

‘Mulţumim foarte mult tuturor voluntarilor şi autorităţilor din România pentru ajutor. Stăm aici gratis şi primim tot ce avem nevoie. Sperăm să plecăm cât mai curând acasă. Copiii merg la grădiniţă deja, ieri (marţi, n.red.) a fost prima zi. În Ucraina, am avut o viaţă liniştită, eram stabilită la Kiev. Pe nimeni nu am atacat şi nici nu credeam că va fi aşa ceva’, a afirmat Mariana.

A doua oprire este la o pensiune din apropierea cetăţii Argamum, unitate care oficial încă nu a fost deschisă.

‘Suntem foarte mulţumiţi că ne-au primit aşa de călduros, ne-au ajutat foarte mult şi vă mulţumim foarte mult. Vrem şi mâine să mergem acasă, dar mai stăm aici până se rezolvă problema în Ucraina. În Odesa, sunt momente grele. Acasă sunt mama, tata, fratele şi soţul. Aici sunt cu copilul meu, Igor, de 10 ani. Plecăm la Constanţa, la gimnaziu. (…) Aici, este foarte bine. Lumea din sat e tare bună. Pescarii merg la pescuit dimineaţa şi ne aduc peşte proaspăt, stăpânii (proprietarii pensiunii, n.red.) ne aduc pâine, lapte, toţi voluntarii ne ajută, suntem foarte mulţumiţi’, a afirmat Maia, din Odesa, Ucraina.

Ea refuză o parte din ajutoarele aduse de Marian Machedon.

‘Sunt mulţi cartofi, mai daţi la altcineva! Să mai mănânce şi alte persoane!’, spune Maia.

La această pensiune, îl întâlnesc şi pe Javid. Este azer şi muncea ca bucătar în Kiev. Are un copil cu nevoi speciale acasă, aşa că este obligat să lucreze undeva pe un salariu mai bun decât poate primi în Azerbaidjan. În sprijinul lui, Marian Machedon postează a doua zi pe Facebook un apel pentru a-i găsi un loc de muncă, semn că proiectul Linia portocalie a intrat în faza a III-a.

La Dunavăţu de Jos, o întâlnesc pe Georgiana Tesluţă, în vârstă de 33 de ani. Găzduieşte refugiaţi din Ucraina de pe data de 5 martie şi a cazat până acum circa 50 de persoane.

‘Acum, avem 24 de persoane. Cu ajutorul voluntarilor ne descurcăm bine cu cheltuielile. Fără ei, nu s-ar fi putut. Ni s-au achitat butelii care sunt foarte scumpe. Încălzirea camerelor pentru cinci zile înseamnă 900 de lei. Îşi fac baie, au copii mulţi, iar costurile sunt foarte mari. Se mai pun în priză radiatoare electrice. Statul nu a făcut nimic, dar am înţeles că vom primi 100 de lei. Ne-am făcut dosar, dar nu ştim când vom primi banii, aşa că momentan voluntarii sunt singurii care ne ajută’, a afirmat Georgiana Tesluţă.

Proprietara pensiunii a mai spus că în fiecare an de Paşte şi de 1 Mai pensiunea este plină de turişti, însă anul acesta nu o va deschide.

‘Preferăm să-i ajutăm cât putem’, a menţionat ea.

Discută cu Marian Machedon despre ajutorul primit.

‘Dimineaţă, mi-au cerut prima dată ouă. Am fost şi am cumpărat 20 de ouă. Apoi, a venit altcineva şi mi-a spus că nu mai sunt ouă. Am fost şi am mai cumpărat’, povesteşte tânăra.

Printre persoanele care au stat în pensiune au fost şi cazuri medicale deosebite care au fost sprijinite de Fundaţia Renaşterea.

‘Am avut două persoane la vreo 60 de ani cazate aici care ar fi trebuit să fie operate în Ucraina. Cei de la fundaţia Renaşterea le-au ajutat cu cazarea, operaţia, transportul şi cred că totul e în regulă acum. Au fost foarte prompţi’, a amintit Georgiana Tesluţă.

O refugiată, Natalia, din Uzun, ţine foarte mult să spună ceva.

‘Un bărbat în vârstă a venit azi de patru ori, ne-a adus miere, pâine proaspătă, legume, a fost neobişnuit. Oamenii care locuiesc aici sunt magici, sunt foarte buni, ne înţeleg şi înţeleg de ce suntem aici. Am venit cu mama care are 80 de ani, fiica mea, care are 15 ani, şi o prietenă. Suntem foarte fericiţi pentru că nu mai auzim acele alarme, nu ne mai temem’, a afirmat Natalia.

Toate persoanele refugiate vor să se întoarcă în Ucraina cât mai repede.

‘E greu. Uneori, îi vezi la masă când plâng. Zilele trecute, unii doreau să plece înapoi, în Ucraina, fiindcă auziseră că situaţia s-a liniştit. Acum, îşi dau seama că greşeau dacă făceau asta’, a afirmat proprietara pensiunii.

Mai mult, unele din persoanele cazate se gândesc cum să facă să-şi aducă rudele din Ucraina în Tulcea.

‘Acum sper să o aduc pe mama aici. Nu are energie electrică de şapte zile. Soldaţii ruşi au jefuit magazinele şi farmaciile. Mama stă într-un adăpost şi nu pot să vorbesc cu ea de şapte zile’, a afirmat Tatiana Gnacenko, din Chornomorsk.

Linia portocalie a reuşit să ajute cu bunuri, haine, medicamente, alimente, materiale igienico-sanitare, în valoare totală de 20.000 de euro, inclusiv populaţia din sudul Ucrainei, Orlivka, Kiev, Harkov, Odesa, Polyanitsa şi Pervomais’k.

‘Aceste transporturi au fost organizate cu foarte mulţi oameni şi organizaţii. Îi mulţumim d-nei Ştefana Zibileanu, din partea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, Magicamp şi reţelei Şoferi de Suflet, lui Bogdan Munaz, colegul care asigură logistica şi depozitarea materialelor în vama Siret, asociaţiei Integra din Oradea, colegului voluntar din Kiev, Alexander Kascheiev. Am avut finanţatori Stuart Paver şi Steve Ovenden, din Marea Britanie, Jen Stout şi Rita Smith din Scoţia şi David Gatchell din SUA’, a menţionat Marian Machedon.

Potrivit sursei, bunurile livrate săptămâna aceasta vor ajunge persoanelor refugiate din Ucraina până la finele lunii. Atunci, se va face o nouă evaluare a necesarului.

În vârstă de 43 de ani, absolvent al Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, Marian Machedon deţine un grup de firme în Tulcea care se ocupă de vânzarea şi repararea ambarcaţiunilor. A fost preşedinte PLUS, co-preşedinte al USR-PLUS, iar acum este doar simplu membru de partid. Este căsătorit şi are doi copii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks