Războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina a generat pierderi uriaşe în localităţile din nord-vestul Kievului, el provocând moartea a mii de civili şi distrugerea totală sau parţială a unui număr uriaş de locuinţe, sedii de primării, posturi de poliţie, unităţi de învăţământ, unităţi medicale, spaţii comerciale, dar şi infrastructură rutieră.
Dincolo de obiectivele militare care au constituit ţinta predilectă şi declarată a Rusiei, militarii ruşi au atacat pe cale terestră sau aeriană tot ce le-a stat în cale. Bombele lansate din avioanele care au decolat din Belarus sau rachetele lansate din afara teritoriului ucrainean, dar şi convoaiele de tancuri care au trecut prin localităţi au distrus blocuri şi case, şcoli şi grădiniţe, spitale şi dispensare, staţii de carburanţi, centre comerciale, hoteluri, restaurante, reţele de electricitate, gaz sau apă, dar şi drumuri şi poduri.
Pe lângă toate acestea, invadatorii ruşi au tras asupra a mii de maşini civile, ucigând pe cei care fugeau din calea războiului. Pe unele maşini, care încă mai pot fi observate pe marginea drumului din localităţile din apropiere de Kiev, se putea vedea scris, ca semn distinctiv, ‘Copii’. În multe cazuri, tancurile au trecut pur şi simplu peste autoturisme, strivindu-i pe cei care se aflau în interior. În alte cazuri, focurile lansate asupra vehiculelor civile au provocat explozia acestora.
‘Uite, o singură şcoală a rămas întreagă în oraşul nostru! Au distrus toate obiectivele administraţiei, au distrus şcolile. (…) Ne-au distrus toate instalaţiile electrice, ne-au distrus alimentarea cu apă. Staţiile de reglare a presiunii gazului sunt bombardate’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borodianka, Gheorghi Ierko.
Centrul oraşului Borodianka este aproape distrus în totalitate, după ce oraşul a stat peste o lună sub ocupaţia armatei ruse. Sediul Poliţiei din Borodianka a fost şi el atacat şi distrus. În faţa acestuia, se află o maşină de poliţie ucraineană, care, de asemenea, a fost avariată. În acelaşi timp, un pod de pe drumul E 373, care face legătura între Borodianka şi Kiev, a fost bombardat, ceea ce face ca drumul expres să nu fie practicabil.
Bucea este unul dintre oraşele grav afectate de ocupaţia armatei ruse. Strada Gării din localitate a devenit extrem de cunoscută pentru zecile de vehicule militare ruseşti pe care armata ucraineană le-a distrus în urma unui raid cu drone Bayraktar. Tancurile, cisternele de carburanţi sau camioanele de muniţie au explodat, antrenând şi distrugerea caselor din zonă. De la producerea atacului până în prezent, peisajul este acelaşi.
În imediata vecinătate, un cartier rezidenţial, cu blocuri şi vile recent construite la standarde ultramoderne, a fost ţinta tancurilor ruseşti. De asemenea, mai multe complexuri comerciale din oraş au fost distruse prin incendiere.
În satul Andriivka, la câţiva kilometri de Borodianka, nicio casă nu a rămas întreagă. Şi aici, armata rusă a stat mai bine de o lună, timp în care soldaţii au jefuit locuinţele şi apoi le-au distrus. Nu a rămas întreagă nici şcoala din localitate, care are acum geamurile sparte, iar biblioteca şi mobilierul şcolar răsturnate. ”Au jefuit fiecare casă în parte. Aşa ceva nu am mai văzut. Au luat şi maşinile de spălat, au luat şi lingurile, şi furculiţele, şi prosoapele. Au luat totul, le-au încărcat pe tancuri, în maşini’, a povestit Liuba Homenko, o localnică din satul Andriivka.
Mîkolaivka este un sat aflat în mijlocul unei păduri la aproximativ 40 de kilometri de Kiev. Soldaţii ruşi care au ocupat localitatea au jefuit-o şi au distrus-o sistematic. Zeci de case nu mai pot fi folosite, iar localnici practic nu mai există, fugind de frica războiului. La o margine a satului, în pădure se văd urmele lăsate de atacatori. Aici pot fi observate ‘spaţiile de cazare’ subterane, unde aceştia s-au adăpostit, cutiile de muniţie, uniforme ale militarilor ruşi sau resturi alimentare. În acelaşi timp, la câteva sute de metri se află un tanc rusesc distrus în urma unei explozii provocate de un atac al armatei ucrainene.
Urmele războiului se regăsesc şi în Irpin, Vorzel, Nemişaieve, Mîkulîci, Makariv, Dmîtrivka, dar şi pe raza localităţilor riverane autostrăzii Kiev – Jitomir. Zeci de case, spaţii comerciale, staţii de carburanţi, fabrici sau depozite de pe marginea autostrăzii, pe o lungime până la 50 de kilometri, au fost ţinta atacurilor, fiind distruse. Pe autostradă se mai văd, încă, atât tancuri, cât şi maşini distruse.