Acasă93REPORTAJ/Vrancea: Primul punct gastronomic local din judeţ a fost deschis la Soveja

REPORTAJ/Vrancea: Primul punct gastronomic local din judeţ a fost deschis la Soveja

Primul punct gastronomic local din judeţul Vrancea a fost deschis, de aproximativ două săptămâni, în Poiana Punga din Soveja, una dintre cele mai frumoase zone ale comunei.

În fiecare zi, Casa ‘Poieniţa’ îşi întâmpină oaspeţii ‘cu tot ce este mai bun în gospodărie’. Meniul, altul în fiecare zi, cu preparate făcute în gospodărie sau la producătorii din zonă, se compune din aperitiv, ciorbă, felul doi şi desert. Nu lipsesc rachiul de casă şi vişinata sau, pentru cei care nu consumă alcool, siropul de brad băut musai cu apă proaspătă de izvor.

Soţii Turcu spun că nu s-au gândit niciodată să se stabilească în afara graniţelor, deşi au fost plecaţi în străinătate ca să câştige ‘îndeajuns pentru a da un impuls familiei’.

‘Soveja era numită şi ‘Perla Vrancei’ şi era altădată un important punct de atracţie turistică. Suntem tineri şi nu ne-am dorit să plecăm din ţară, chiar dacă soţul meu a fost plecat o perioadă în străinătate, cu foarte mult timp înainte, doar pentru a reuşi să câştige îndeajuns încât să dea familiei un impuls. Dar gândul nu a fost niciodată acela de a pleca şi eu sau de a nu se mai întoarce. Avem un singur copil, pe care ne dorim să îl creştem aici, cu tradiţiile şi obiceiurile noastre, aşa cum m-au crescut bunicii mei pe mine. Aşa că, la un moment dat, s-a întors pentru că nu putea pierde copilăria fiului său. Astăzi, Casian are zece ani şi nu am regretat niciodată această decizie. Celor care doresc să deschidă astfel de activităţi, eu le zic să încerce. Nu doar astfel de activităţi. Să încerce orice, numai să nu plece din ţară. Zic că de muncă se găseşte, dacă vrei să munceşti’, spune Mihaela Turcu.

Ideea de a deschide o afacere a existat întotdeauna, iar când s-a ivit prilejul au profitat de această ocazie şi au deschis primul Punct Gastronomic Local nu doar din Soveja, ci din judeţ.

‘Ideea de a deschide ceva a existat întotdeauna. Cu banii câştigaţi ne-am amenajat aici ceva pentru noi. Am participat la cursuri şi ne-am decis să deschidem acest punct gastronomic local. Nu o privim neapărat ca pe o afacere. Avem aici foarte multe lucruri pe care le luăm gratis din natură, o gamă variată de ciuperci, fructe de pădure, zmeură, mure, afine, fragi, pentru care trebuie să intrăm doar în pădurea situată la o aruncătură de băţ de casă. Prin acest punct gastronomic vrem să promovăm Soveja şi cred că o să şi reuşim acest lucru’, susţine Mihaela Turcu.

Ea a învăţat să gătească de la bunica, iar acum este ajutată şi de mama sa în activitatea pe care o desfăşoară şi spune că majoritatea produselor pe care le oferă turiştilor sunt cele din cămara proprie.

‘Am învăţat să gătesc mai ales de la bunica. Când eram noi mici, mama nu prea avea timp, aşa erau vremurile. Aşa că am crescut mai mult la bunici. Dar nu îmi pare rău. Bunica mea era o femeie destoinică, din tot ce avea făcea adevărate minuni. Mai târziu am învăţat şi de la mama. Acum mama ne ajută şi cu gătitul aici. Nu am primit ajutor de la stat pentru această iniţiativă. Am spart puşculiţa personală, dar nu putem spune că a fost o investiţie foarte mare. Produsele le aveam în casă. Pentru că nu se fac de pe o zi pe alta toate aceste produse. Suntem oameni gospodari şi încă de anul trecut am făcut diverse preparate şi le-am pus în cămară. Mâncare face toată lumea în casă. În rest, a fost nevoie de bunăvoinţă şi de un pic de iniţiativă’, este de părere Mihaela Turcu.

Bucuria cea mai mare este pentru soţii Turcu atunci când oaspeţii lor pleacă mulţumiţi şi, mai ales, atunci când aceştia îi recomandă prietenilor, pentru că aceasta este cea mai bună recenzie.

‘Am deschis de două săptămâni şi toţi cei care ne-au trecut pragul au plecat foarte încântaţi. I-am primit cu drag, le-am oferit tot ce am avut mai bun în gospodărie şi suntem deosebit de mulţumiţi că am reuşit să îi bucurăm. Unii ne-au recomandat şi prietenilor. Suntem siguri că se vor întoarce la noi. În general au venit oameni din zonă, dar şi din Panciu, Focşani şi sperăm la mai mult. Nu ştiu să zic dacă preţurile sunt sau nu mai mari decât la restaurant. Noi avem un singur meniu, dar în fiecare zi altul, cu aperitiv, compus din telemea de vacă făcută în casă, ceapă verde proaspăt culeasă din grădină, diverse tipuri de afumături, şuncă proaspătă, şuncă cu carne, celebrul caşcaval afumat de Soveja, caltaboş, carne afumată, răcitură de porc, zacuscă de vinete şi ciupercuţe, ciorbă, felul doi, desert, băuturi şi, deşi nu am făcut un calcul, am zis ca preţul să fie undeva la 50 – 60 de lei’, afirmă proprietara.

Primarul comunei Soveja susţine că acest tip de activitate poate fi o alternativă pentru toţi cei care doresc să îşi facă o mică afacere de familie.

‘Acesta este primul punct gastronomic local deschis în judeţul Vrancea. Cred că nu este întâmplător că acest lucru s-a întâmplat chiar la noi, la Soveja. Am plecat pe acest drum după ce ne-am dat seama că majoritatea turiştilor care veneau în Soveja nu aveau unde să mănânce. Eu am marşat foarte mult pe acest tip de activitate pentru că, împreună cu unii dintre cei care au participat la cursurile susţinute de Agenţia Naţională a Zonei Montane, am fost la Vama Buzău, unde am văzut acest concept. Practic, prin acest concept, turiştii pot să vină să servească masa la localnici şi se pot bucura de gastronomia locală, de tot ce înseamnă bunătăţile unei gospodării. La noi, începând de la Caşcavalul de Soveja, la tot felul de roşcove, fructe de pădure, vorbim de o gastronomie locală foarte bogată şi ne-am propus ca pe viitor turismul de nişă pe care încercăm să îl dezvoltăm să includă şi această gastronomie locală. Aceste puncte gastronomice sunt o alternativă pentru toţi cei care doresc să îşi facă un mic business în familie’, a declarat primarul Ionuţ Filimon.

Edilul dă asigurări că acesta va fi doar începutul dezvoltării turistice a comunei Soveja.

‘Noi încercăm, prin Asociaţia Intercomunitară ‘Valea Şuşiţei’, din care fac parte mai multe localităţi, Soveja, Străoane, Câmpuri, Negrileşti, Răcoasa, să deschidem puncte gastronomice locale şi în aceste localităţi. În felul acesta, dacă avem mai multe astfel de puncte gastronomice locale, putem să le dăm posibilitatea producătorilor locali să îşi vândă produsele în această reţea. De altfel, în urma reabilitării drumului spre Tulnici, Soveja nu va mai fi o localitate de destinaţie, va deveni una de tranzit. Tot cei care doresc să facă turism aici în zonă trebuie să înţeleagă că, în maxim doi ani, trebuie să se pregătească pentru această industrie a ospitalităţii. Trebuie să înţelegem că lucrurile nu mai pot funcţiona doar oferind cazare şi atât. Vorbim de alte activităţi conexe care trebuie dezvoltate, gen punct gastronomic local, zone de agrement. La acest moment, avem peste 2.000 de cereri de concesiune şi jumătate dintre ei sunt agenţi economici care vor să desfăşoare activitate de turism în Soveja, iar aceste cereri reprezintă barometru că, într-adevăr, ca localitate, suntem de interes, atât local cât şi naţional’, spune Ionuţ Filimon.

O familie de bucureşteni, care se afla în vizită la Soveja pentru a prospecta localitatea pentru o eventuală investiţie, a poposit la Casa ‘Poieniţa’ şi au rămas încântaţi de primire şi mai ales de bunătăţile casei.

‘Suntem pentru prima oară la Soveja. Mi se pare foarte interesant. Nu mă aşteptam să găsesc o locaţie atât de primitoare. Am gustat un pic de caşcaval, puţină brânză, şuncă şi o pâinică de casă delicioasă. Nu am cuvinte. Noi am venit în zonă pentru că dorim să investim şi până acum suntem încântaţi de ceea ce am văzut’, a spus Monica din Bucureşti.

Peste 40 de persoane au participat la cursurile organizate de Agenţia Naţională a Zonei Montane pentru deschiderea de puncte gastronomice locale la Primăria Soveja, atât din Soveja, cât şi din localităţile învecinate. Fiecare dintre aceştia doresc să deschidă o mică afacere care are potenţialul de a promova produsele şi preparatele tradiţionale specifice zonelor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks