De Ziua Poliţiei Locale, Dănuţ Borbil, vicecampion mondial şi campion european la skandenberg, poliţist local în Târgu Mureş, a fost provocat la întrecere, vineri, de copiii care au vizitat instituţia.
Pe lângă titlul de vicecampion mondial, Dănuţ Borbil mai are în palmares titlul de campion european, cel de câştigător al Ligii Profesioniste de Skandenberg şi este multiplu medaliat la concursuri naţionale şi internaţionale, la categoria +100 de kilograme, iar cu ocazia Zilei Poliţiei Locale le-a expus copiilor regulile acestui sport.
‘Sunt angajat la Direcţia Poliţia Locală Târgu Mureş, în cadrul Biroului Intervenţie, din luna iulie 2015, iar skandenbergul îl practic din anul 2007. Munca de poliţist local cu cea de sportiv de performanţă se împacă foarte bine, fiindcă se completează reciproc. După serviciu, mă antrenez câte două ore, cinci zile pe săptămână, iar acum sunt în pregătiri pentru Campionatul Mondial care va avea loc în Georgia, în luna septembrie. În timpul misiunilor mele constat că oamenii sunt impresionaţi, fiindcă prin statura mea creez un impact vizual puternic, mai ales în momentul în care dau faţă în faţă cu o persoană care ne ridică anumite probleme’, a declarat Dănuţ Borbil.
Palmaresul lui Dănuţ Borbil, zis ‘Uriaşul’, este impresionant, valoarea sa fiind recunoscută inclusiv de către staff-ul Arnold Classic Europe, cel mai important concurs internaţional de skandenberg organizat de Arnold Schwarzenegger pe toate continentele, la care sportivul nostru a fost invitat de onoare în anul 2018.
Directorul executiv al Poliţiei Locale Târgu Mureş, Raul Matiş, a explicat participanţilor că, alături de vicecampionul mondial, Dănuţ Borbil, mai există o serie de poliţişti locali care au anumite talente şi hobby-uri care au fost scoase în evidenţă cu prilejul acestei zile.
‘Pentru marcarea Zilei Poliţiei Locale din acest an ne-am gândit să scoatem în evidenţă, pe lângă activitatea cotidiană a instituţiei noastre şi a tehnicii din dotare, un aspect inedit, prin care să arătăm şi latura umană a celor din spatele uniformei. Şi aceasta întrucât, de multe ori, în relaţia cu cetăţenii, omul în uniformă este oarecum greşit perceput, cel mai probabil din cauza acelei frici de autoritate, simţită cândva de generaţiile mai în vârstă, care s-a transmis în mare parte şi generaţiilor mai tinere. Astfel, omul în uniformă din ziua de astăzi, chiar dacă nu mai are abordarea rigidă din perioada de dinainte de Revoluţia din 1989, ci, dimpotrivă, este mult mai uman, mai înţelegător şi mai comunicativ, este adesea perceput ca ceva de temut, iar atunci când cetăţeanul crede că ceva îl sperie are o reacţie de autoapărare şi este reticent în cooperare’, a afirmat el.
Potrivit acestuia, munca de poliţist local nu este una simplă, întrucât a lucra cu oamenii nu e tocmai uşor. Totodată, el a arătat că majoritatea colegilor săi au tot felul de pasiuni şi talente în viaţa personală, începând cu muzica, pictura şi terminând cu domenii precum horticultura, agricultura, zootehnia sau albinăritul.
Un alt exemplu este poliţistul local Gagyi Csaba, care, în calitate de dresor de câini, a susţinut o demonstraţie cu un Ciobănesc german, alături de Pletl Istvan.
Gagyi Csaba este un pasionat crescător de câini din rasa Rottweiler, de 25 de ani, deţine trei titluri de campion european cu Clubul de Rottweiler, un loc 5 la Campionatul Mondial de Rottweiler, iar pe parcursul carierei sale cel puţin 20 de câini dresaţi de el au ieşit campioni naţionali ai României, ai Moldovei sau ai Ungariei.
‘Dresaj canin fac numai pentru câinii mei pe care îi pregătesc pentru expoziţii, sunt de 25 de ani crescător de Rottweiler. Am făcut un exerciţiu de pază şi protecţie. Câinele începe să înveţe de la 6-8 luni, cu un dresaj de ascultare – ‘Şezi!’, ‘Culcat!’, ‘Rămâi la pas!’ – apoi, după vârsta de un an şi jumătate, după ce i s-au dezvoltat dinţii, poate începe dresajul pentru pază. Sunt mai multe etape, iar în etapa a doua el trebuie învăţat să atace, dar când vreau eu, nu când doreşte câinele. De exemplu, dacă îl trimit după un răufăcător şi omul decide să se predea, eu trebuie să dau comanda, iar câinele să se oprească înainte să îl atace pe respectivul. Un câine poate fi considerat dresat după minim doi ani, însă trebuie lucrat cu el cel puţin de trei ori pe săptămână, câte o oră”, a precizat Gagyi Csaba.
El spune că, dacă oamenii doresc să aibă un câine de rasă de talie mare sau de pază, trebuie să ştie că un astfel de animal trebuie instruit, fiindcă ‘dacă nu te ocupi de ei, cu timpul vor fi foarte agresivi’.
De asemenea, Adriana Lupu, şef Birou Comercial în cadrul Direcţiei Poliţia Locală Târgu Mureş, şi-a expus picturile realizate în perioada de pandemie, în condiţiile în care nu a luat niciodată lecţii de pictură.
‘Efectiv am început să pictez în anul 2020. La tabăra de pictură din 2013, organizată în parteneriat cu Poliţia Locală Târgu Mureş, am făcut un buchet de flori, iar în timpul restricţiilor din timpul pandemiei mi-am făcut din pictură o ocupaţie acasă. Am undeva la 30 de picturi realizate, abstracte şi peisaje. O zi pe weekend dedic acestei pasiuni, pe terasa casei. Arta şi Poliţia Locală se împacă foarte bine, iar de când am început să pictez am devenit mai deschisă şi mai sensibilă. (…) M-a atras arta şi, deşi nu am studiat pictura niciodată, a fost doar o revelaţie, nu am nicio specializare în domeniu. În copilărie am primit o educaţie de ‘copil bine îngrijit’, adică am cântat la pian, am participat la activităţi sportive, am fost la Clubul Copiilor, părinţii mi le-au oferit din plin. Nu am avut tangenţă cu pictura, pictură era doar în programa şcolară, dar nu am participat la activităţi prin care să îmi dezvolt această aptitudine. (…) Sunt mulţi dintre noi, poliţiştii locali, care avem diferite aptitudini, fapt ce arată că nu suntem chiar atât de rigizi pe cât ne arată uniforma’, a menţionat Adriana Lupu.
O altă demonstraţie de Ziua Poliţiei Locale, de această dată de tir cu arcul, a făcut şi poliţistul local Mihaly Tamas, care, după doar doi ani de la descoperirea acestei pasiuni, a câştigat o competiţie naţională.
‘Pasiunea a început să se manifeste în urmă cu doi ani şi jumătate. Am ocupat, recent, locul I la Concursul Naţional de la Aninoasa şi un loc III la nivel naţional. La categoria mea de vârstă nu e aşa de mare concurenţa. Toţi copiii sunt interesaţi de arcuri, săbii, dar eu mi-am descoperit acest talent mult mai târziu. Am văzut un anunţ şi am mers la Clubul Şoimii de Mureş şi acolo, sub îndrumarea colegilor şi a antrenorilor, am învăţat să trag cu arcul. În primul rând, trebuie să îţi placă, este un sport care presupune antrenament şi multă tehnică, care se poate învăţa uşor sub îndrumarea unui antrenor. Poţi să înveţi şi acasă, dar nu poţi face performanţă. Presupune concentrare şi tehnică, iar antrenamentele sunt de trei ori pe săptămână, câte două ore. În munca de poliţist local contează foarte mult, fiindcă într-o zi stresantă la muncă acest sport mă ajută să mă relaxez. Am simţit că sunt mai relaxat, mai sigur pe mine şi astfel pot să rezolv mult mai uşor provocările de la serviciu’, a povestit Mihaly Tamas.
În cadrul manifestărilor de vineri, alţi doi poliţişti locali – Hathazi Zsolt şi Gergely Bela – au făcut o demonstraţie de acordare a primului ajutor, arătându-le copiilor cum pot interveni atunci când i se face rău cuiva pe stradă.
De asemenea, vizitatorii au avut prilejul să vadă cum se face o legitimare, o încătuşare, o conducere la sediu, dar şi dispeceratul instituţiei şi modul în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerul de serviciu.