Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, dar şi europarlamentarul Dacian Cioloş au reacţionat după ce în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la iniţiativa creării unei platforme de combatere a dezinformării online.
‘Guvernul trebuie să renunţe imediat la aberaţia propusă, o aşa zisă platformă de luptă cu dezinformarea care ne interzice să spunem ‘Guvernul Ciucă este incompentent şi corupt’. Asta se numeşte cenzură. Aveţi măcar puţină decenţă şi renunţaţi, în perioada asta, cu un război la graniţa României, la orice fel de propunere periculoasă pentru democraţie şi la toate numirile de incompetenţi prin diverse instituţii. Nu încercaţi să profitaţi de război’, a scris Ionuţ Moşteanu, pe Facebook.
La rândul său, europarlamentarul Dacian Cioloş a precizat că aşteaptă lămuriri oficiale de la Guvern cu privire la acest proiect, dar a subliniat că lupta cu ‘dezinformarea şi propaganda rusă’ nu trebuie să ducă la ‘hărţuirea celor care asigură jocul democratic al opoziţiei’ sau al exprimării opiniilor argumentate.
‘Înţeleg din presă că există un proiect al Guvernului care, din datele puţine de până acum, poate derapa dintr-un instrument de luptă cu dezinformarea într-unul de cenzură fără criterii clare. Da, e nevoie de luptă cu dezinformarea şi propaganda rusă. Dar asta nu înseamnă să ne folosim de războiul din Ucraina pentru a introduce cenzura pe criterii subiective. Ceea ce noi am cerut şi ceea ce a făcut Comisia Europeană a fost să blocăm site-urile de propagandă rusă deţinute şi finanţate de statul rus, care este agresor într-un război. Acesta este un criteriu clar şi obiectiv. Un proiect de combatere a dezinformării nu trebuie să ducă la hărţuirea celor care asigură jocul democratic al opoziţiei sau al exprimării opiniilor argumentate’, a scris Cioloş, pe reţeaua de socializare.
Biroul de presă al Guvernul a precizat că Executivul este deschis cooperării cu reprezentanţii societăţii civile în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false, cât timp rezultatul cooperării este în interesul şi beneficiul cetăţeanului.
Tot vineri, organizaţia neguvernamentală Global Focus Center şi-a anunţat intenţia de a crea, alături de ‘colegi din alte ONG-uri’, un mecanism prin care să pună presiune pe guvern să comunice ‘mai prompt, mai corect, mai complet’.
Sursa citată subliniază că iniţiativele ONG-urilor şi experţilor media vor genera ‘recomandări’ în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false.
‘Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific’, a mai precizat Biroul de presă al Guvernului.