Reţeaua pentru Natură Urbană solicită membrilor PNL şi PSD din Camera Deputaţilor să respingă amendamentele pe care le-au iniţiat la Legea spaţiilor verzi şi care ar urma să fie votate miercuri în plen.
Coaliţia alcătuită din 16 organizaţii civice precizează că prin aceste amendamente ‘votate fără dezbatere reală, pe ultima sută de metri’, înainte de închiderea sesiunii parlamentare, se dă posibilitatea de a construi pe spaţii verzi private şi retrocedate.
‘Acest lucru va încuraja haosul imobiliar şi dereglementarea urbanismului în România, va duce la fragmentarea parcurilor existente şi va reduce spaţiul verde din oraşe. Considerăm că adoptarea acestor amendamente ar fi un atac direct la sănătatea a 12.520.000 locuitori care trăiesc în oraşe, adică aproximativ 60% din populaţia ţării’, scrie Reţeaua pentru Natură Urbană pe Facebook.
Conform aceleiaşi surse, coaliţia şi-a asumat ca obiectiv de guvernare creşterea spaţiului verde din interiorul oraşelor şi municipiilor, prin refacerea sau construirea de parcuri. În acest sens, este indicat obiectivul 10, de la pagina 9 din programul de guvernare.
‘Cerem coaliţiei de guvernare să respecte acest obiectiv’, menţionează reprezentanţii ONG-urilor.
Din Reţeaua pentru Natură Urbană fac parte Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia ‘Societatea Organizată Sustenabil’ – Cluj-Napoca, dar şi alte ONG-uri din Satu Mare, Braşov, Piatra Neamţ, Bistriţa, Iaşi, Timişoara, Oradea sau Arad. În viziunea Reţelei pentru Natură Urbană, natura trebuie să devină o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii.
Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, mai multe amendamente la proiectul privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. Aceste amendamente au fost contestate de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, care a susţinut că modificările propuse distrug regimul de protecţie al spaţiilor verzi.
‘Dispare regimul de protecţie instituit de legea mediului pentru spaţiile verzi. Acolo se spune foarte clar că un teren care este prevăzut ca spaţiu verde în documentaţia de urbanism rămâne spaţiu verde. Nicio decizie a autorităţii locale, fie că este primar, fie că este Consiliu, nu poate să schimbe această destinaţie şi acum, printr-un amendament pe care l-am văzut acum prima oară şi care a fost depus acum o oră, această interdicţie dispare. Adică, se spune că poţi să iei un teren în spaţiu verde să-l muţi la periferia oraşului, prin decizia autorităţii locale. Acesta este lucrul cel mai grav’, a explicat Nicuşor Dan.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a criticat amendamentele ‘toxice’ care ‘dau liber la construit blocuri’ pe spaţiile verzi.
‘Mâine legea intră în Comisia de Administraţie, apoi vor să o bage în plen, la votul final. Mă voi lupta, din Comisie, să oprim acest atac ticălos la mediu’, a scris el pe Facebook.
Moşteanu a mai susţinut că amendamentele adoptate marţi de Comisia de mediu ‘distrug’ spaţiul verde.
‘PSD şi PNL permit construcţiile pe spaţiile verzi din centrul oraşului, cu o promisiune că primăriile vor crea spaţii verzi în alte locuri, în 2 ani. În 12 luni, dacă primăriile nu fac exproprieri, orice spaţiu verde aflat în proprietate privată îşi pierde statutul de spaţiu verde. Au redus standardul de spaţii verzi în construcţii de la 30% la 20%. ‘Obligaţia’ de a asigura accesul liber la spaţiile verzi se transformă într-o ‘opţiune”, a menţionat acesta.