Primul român care a încheiat ‘Circuitul celor 7 vulcani’ din lume, elevi care au trimis un program scris de ei pe Staţia Spaţială Internaţională sau performanţa unui cascador de 71 de ani sunt doar câteva dintre momentele speciale şi poveştile unor români care au marcat anul 2023.
* 19 ianuarie – Performanţă la Polul Sud
Alpinistul Adrian Ahriţculesei, 38 de ani, din Petroşani, a reuşit să cucerească vârful Mount Sidley (4.285 m) din Antarctica şi să finalizeze astfel ‘Circuitul celor 7 vulcani’. A devenit primul bărbat din România care are în palmares o asemenea performanţă. Pe vârful Mount Sidley, temperatura exterioară scăzuse la minus 35 de grade Celsius.
* 17 martie – Donarea de sânge salvează vieţi
Jandarmul Cosmin Barabaş a fost recompensat de Patriarhia Română cu ordinul onorific pentru cea de-a 100 donare de sânge. El face acest lucru de aproape 24 de ani.
Ordinul i-a fost înmânat pe 17 martie, în cadrul unei ceremonii speciale la care au fost prezente autorităţile locale, reprezentanţii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi Patriarhiei Române.
Jandarmul donator de sânge este căsătorit, are doi copii şi este absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri Bumbeşti Jiu, promoţia 1996.
* 19 aprilie – Performanţă a unor elevi români, un program pentru Staţia Spaţială Internaţională
Un program creat de trei elevi din municipiul Hunedoara a fost folosit pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a monitoriza evoluţia şi starea de sănătate a vegetaţiei de pe Pământ. Experimentul a fost propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.
Datele culese vor fi prelucrate de specialişti.
* 2 mai – Avram Iancu a reuşit să traverseze înot Marea Galileii (Israel)
Bibliotecarul Avram Iancu a traversat înot Marea Galileii, din Israel. Sportivul din Petroşani a reuşit astfel să-şi înscrie numele alături de alţi 67 de înotători din lume care au dus până la capăt o asemenea performanţă.
Iar pe 17 iulie, Avram Iancu a plecat înot pe Rin pentru a susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. A început din oraşul Konstanz, Germania. Sportivul din Petroşani a înotat cei 1.032 de kilometri ai fluviului în 48 de zile. El nu a purtat costum de neopren sau alte elemente ajutătoare, la fel ca atunci când a devenit primul om din lume care a reuşit să străbată fluviul Dunărea doar prin forţa braţelor.
* 13 iulie – Risc la mare înălţime
Un alt alpinist român, Gabriel Băicuş, din Buzău, care a plecat în primăvara acestui an în Pakistan pentru a escalada vârful himalayan K2, 8.611 metri, al doilea cel mai înalt din lume şi cel mai periculos de urcat din întregul lanţ muntos, a trebuit să renunţe din cauza unor probleme de sănătate şi a vremii nefavorabile.
K2 este considerat de mulţi alpinişti ca fiind mai dificil de escaladat decât Everestul din punct de vedere tehnic, terenul fiind accidentat, cu risc crescut de avalanşă şi vreme imprevizibilă. În anul precedent, Gabriel Băicuş a avut o dublă expediţie în Munţii Himalaya.
Din cauza vremii care se poate schimba dintr-un moment într-altul, dar şi ca urmare a traseului dificil, numărul alpiniştilor care ajung pe summit este mult mai mic faţă de cei care urcă pe vârful Everest, ‘Acoperişul lumii’.
În primăvara anului trecut, Gabriel Băicuş a devenit primul român care a escaladat vârfurile Everest (8.848 de metri) şi Lhotse (8.516 de metri), două dintre cele mai înalte vârfuri ale Planetei, în puţin peste 24 de ore. El a mai escaladat muntele Manaslu (8.163 m) în 2021, fiind primul vârf de peste 8.000 de metri cucerit în cadrul ‘Himalaya 148’, prin care şi-a propus să atragă atenţia asupra importanţei conservării mediului şi a zonelor montane, dar şi să încurajeze românii să facă sport.
* 25 iulie – Tânăr care nu-şi poate folosi mâinile şi picioarele – licenţă în Drept cu nota 10
Un tânăr din Deva care nu-şi poate folosi mâinile şi picioarele a terminat Facultatea de Drept din Sibiu şi a primit nota 10 la examenul de licenţă. El vrea să fac şi un program de master.
Carol are 23 de ani, iar la facultate a fost ajutat de mama sa, pentru că nu putea să ţină un pix între degete şi să susţină astfel un examen scris.
* 29 iulie – Canalul Bristol, traversat de un înotător român
Înotătorul Paul Georgescu a reuşit să traverseze, în premieră pentru România, Canalul Bristol pe distanţa sa istorică, între plaja Coney din Porthcawl şi Lynmouth din Devon. Distanţa în linie dreaptă este de 25 de kilometri.
Titlul ‘Original Triple Crown’ înseamnă parcurgerea înot a trei distanţe istorice: Canalul Mânecii care leagă Anglia de Franţa, Canalul Nordic dintre Irlanda de Nord şi Scoţia şi Canalul Bristol, între Anglia şi Ţara Galilor.
El a înotat în tandem cu înotătorul irlandez John Curley şi au terminat traversarea în 10 ore şi 55 de minute. Aceasta este prima traversare în tandem înregistrată oficial în istoria Canalului Bristol.
* 20 august – Cascadorie auto, realizată de un bărbat de 71 de ani
Lae Dreghici, cunoscut cascador din Alba Iulia, în vârstă de 71 de ani, a sărit cu o maşină de pe o rampă de lemn peste un curs de apă, printre câţiva copaci.
El este este faimos şi pentru o spectaculoasă cascadorie auto din anul 1995, când a evoluat în faţa a 50.000 de spectatori pe şoseaua de centură din Alba Iulia. Atunci, a sărit cu o Dacia 1310 peste două tiruri aşezate unul după celălalt, cascadorie care l-a adus şi în atenţia presei internaţionale.
* 20 august – Înotători români în ape extreme
Mihai Holban, Florin Tomoş şi Cristian Mitrică au traversat, cu costume de neopren, strâmtoarea Gibraltar, una dintre cele mai dificile zone din lume, parcurgând distanţa dintre Spania şi Maroc în 5 ore şi un minut.
Conform preşedintelui asociaţiei Ice Swimming România, Paul Georgescu, numărul românilor care au traversat strâmtoarea dintre Europa şi Africa a ajuns la şapte. Doar doi dintre ei au înotat fără costum de neopren – Paul Georgescu şi Şerban Frăţilă.
Bucureşteanul Mihai Holban, avocat şi antrenor de înot, este primul român care a traversat în cadru organizat strâmtorile Bosfor, 2015, Dardanele, 2019, şi Gibraltar, 2023.
Clujeanul Florin Tomoş, instructor de înot, iniţiatorul Seven Lakes România, a traversat în 2019 strâmtoarea Molakai, Hawai, parte din Ocean Seven, şi a înotat atunci 48 de kilometri.
Născut în Turnu Măgurele, Cristian Mitrică, care în prezent locuieşte în Bucureşti, economist de profesie, a început înotul la aproape 40 de ani, după un accident la schi. El a fost pe barcă în anul 2012 cu primii doi români care, în costum de neopren, au traversat strâmtoarea Gibraltar, precum şi anul acesta când i-a însoţit în acelaşi traseu pe Şerban Frăţilă şi Paul Georgescu.
* 12 octombrie – Cursă de 20 de kilometri înot în semn de solidaritate cu poporul israelian
Cristian Mitrică a traversat înot Marea Galileii în plin război, în semn de solidaritate cu poporul israelian şi a devenit cel mai rapid înotător român care a făcut această cursă, în ciuda problemelor de sănătate cu care s-a confruntat, conform Asociaţiei internaţionale de înot în ape deschise (World Open Water Swimming Association, WOWSA).
Timpul înregistrat de Cristian Mitrică la finele cursei de 20,5 kilometri a fost de 8 ore şi 9 minute, cu aproape patru ore mai puţin faţă de timpul în care un alt înotător român, Avram Iancu, a parcurs acelaşi traseu anul acesta.
Din echipa de suport care s-a aflat pe barca ce l-a însoţit în traversarea Mării Galileii au făcut parte Roxana şi Liviu Minculeasa.
Acesta şi-a propus să traverseze înot o nouă strâmtoare din proiectul Ocean Seven.
* 15 octombrie – Pe primul loc la Aqua Challenge
Andrei Enache, un tânăr înotător de 18 ani, legitimat la Steaua Bucureşti, antrenat de Adrian Rădulescu, a câştigat locul I la proba de 10 kilometri din ultima etapă a concursului Aqua Challenge, desfăşurată la Nisa, în Franţa. Concursul a reunit la start câteva sute de sportivi, dintre care aproape o sută la proba de 10 kilometri.
El face zilnic două antrenamente, în timpul cărora înoată peste 12 kilometri. A intrat în bazin la vârsta de 4 ani, după ce părinţii au văzut că are foarte multă energie, iar doi ani mai târziu a început să practice înotul de performanţă. Andrei Enache a câştigat primul titlu de campion naţional la vârsta de 15 ani, la proba de 200 de metri fluture, una dintre cele mai dificile probe de înot în bazin.