AcasăStiri generaleReuniune a autorităţilor de reglementare în audiovizual din Flancul Estic - Protecţia...

Reuniune a autorităţilor de reglementare în audiovizual din Flancul Estic – Protecţia publicului, fără afectarea libertăţii presei

Necesitatea ‘fortificării’ procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenţie deosebită situaţiei din Ucraina, a constituit concluzia primei reuniuni a celor opt autorităţi din Flancul Estic – EFAR8 – Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi România.

Reuniunea a fost organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului în regim de videoconferinţă, în contextul crizei regionale şi a conflictului din Ucraina, informează CNA printr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Obiectivul principal al ERAF8 este de a întări Flancul Estic în ceea ce priveşte reglementarea domeniului audiovizual, asigurarea echilibrului informaţional şi protejarea rolului jurnaliştilor în contextul pluralismului media.

‘Statele membre din Flancul Estic împărtăşesc valori similare şi sunt vulnerabile prin provocări similare. Legislaţiile fiind asemănătoare, în virtutea apartenenţei la Uniunea Europeană, s-a considerat necesară fortificarea procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război, dar fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenţie deosebită situaţiei din Ucraina’, precizează CNA.

Statele participante au prezentat narativele şi măsurile întreprinse pentru a contracara manipularea în contextul conflictului din Ucraina şi a fost abordată tema procedurilor tehnice de retransmisie a radiodifuzorilor din statelor membre în Ucraina şi din Ucraina către teritoriile UE.

Participanţii au decis constituirea unui mecanism de lucru, bazat pe schimbul de bune practici, prin care statele membre să se informeze reciproc, din timp, cu privire la tematicile de manipulare şi dezinformare în contextul conflictului din Ucraina şi măsurile de contracarare a dezinformării.

La finalul reuniunii, România a propus organizarea, în septembrie, la Bucureşti, a celei de-a doua reuniuni, cu participarea fizică a reprezentanţilor statelor membre EFAR8.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks