RIFIL Săvineşti, prima companie din blocul comunist est-european cu capital de stat şi privat, împlineşte 50 ani de existenţă.
Documentul care statua constituirea societăţii mixte româno-italiene RIFIL a fost semnat pe 24 aprilie 1973.
‘Era o breşă în zona economiilor de tip socialist, RIFIL fiind prima companie din blocul comunist est-european în care capitalul de stat se asocia cu cel privat pentru desfăşurarea unei activităţi industriale. Prin decretul nr. 252 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România era aprobată constituirea societăţii mixte, contractul de societate şi statutul societăţii, fapt care a permis ca pe 14 mai Ministerul Finanţelor să emită certificatul de înregistrare’, se arată într-un comunicat de presă al RIFIL.
Discuţiile pentru realizarea companiei au fost purtate între reprezentanţii grupului industrial din Italia, format din Emilio Falco şi Giacomo Verzoletto, şi cei ai autorităţilor din România, respectiv conducerea Ministerului Industriei Chimice şi a Centralei Industriale de Fibre Chimice Săvineşti.
Sediul societăţii era în Săvineşti, contractul era valabil 16 ani, iar capitalul social era stabilit la 2.333.000 dolari.
‘Este de remarcat că asocierea s-a făcut între Centrala Industrială de Fibre Chimice Săvineşti, deţinătoare a 52% din capitalul social şi ROMALFA SpA Biella Italia, deţinătoare a 48% din capitalul social. Pentru istorie merită din nou consemnate numele semnatarilor contractului, Valeriu Momanu, din partea română şi Emilio Falco, pentru partea italiană’, se mai arată în comunicat.
În iunie 1973 au fost demarate de către asociatul român lucrările de construcţie a spaţiilor de producţie pentru RIFIL pe o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi, în baza unui proiect stabilit în prealabil cu asociatul italian.
În 1974 au fost făcute primele angajări iar un am mai târziu, după terminarea construcţiei cu toată infrastructura necesară şi montarea maşinilor şi utilajelor, au fost angajaţi specialiştii italieni. Au intrat în lucru primele cantităţi de fibră melană produsă la Săvineşti care, prin parcurgerea fazelor de cardare, pieptănare, laminare, filare, bobinare, dublare, răsucire cu inele şi sculuire, se transformă în primele cantităţi de fire produse la RIFIL.
În luna iunie este finalizată secţia vopsitorie care începe activitatea, asigurând astfel realizarea unui produs complet, cu valoare adăugată şi calitate superioare.
Între anii 1976 – 1988, la propunerea conducerii societăţii, asociaţii aprobă o serie de măsuri pentru intrarea pe noi pieţe.
‘Ţinând cont de exigenţele sporite de pe piaţă, se procedează la achiziţia de maşini şi utilaje performante, operaţiuni finanţate prin leasing cu o societate din Elvetia, RIFIL fiind primul agent economic din România care utilizează această modalitate de finanţare. De altfel, în aceeaşi perioadă, RIFIL a utilizat mijloace moderne în activitatea financiar-bancară, cum ar fi, de exemplu, factoring-ul prin intermediul Băncii Române de Comerţ Exterior a României. Fiind şi întreprindere de comerţ exterior, întreaga evidenţă a activităţii economice şi comerciale, bilanţul contabil, erau ţinute exclusiv în valută, toate vânzările se făceau la export şi toate plăţile se făceau numai în dolari, constituind o sursă importantă de venituri în devize ale României’, mai precizează compania.
În mai 1989, pe fondul deteriorării vieţii politice şi economice din România şi profitând de faptul că au trecut cei 16 ani de la înfiinţarea societăţii, în ciuda eforturilor asociaţilor, societatea îşi închide activitatea, personalul fiind transferat la Combinatul de la Săvineşti.
‘Decizia a fost una exclusiv politică, ignorandu-se aportul pe care RIFIL l-a avut în economia României prin cele peste 250 milioane dolari cifră de afaceri şi peste 20 milioane dolari profit’, subliniază RIFIL.
În septembrie 1989, societatea intră din punct de vedere juridic în lichidare iar lichidatorii numiţi de asociaţii români şi italieni tergiversează în limita posibilităţilor procedurile de lichidare în speranţa unei reveniri la decizia luată.
Pe 22 decembrie 1989, Luigi Bodo, în prezent preşedintele Consiliului de Administraţie, se afla în Italia şi a transmis un telex: ‘Bună ziua. Este clar că sunt foarte emoţionat. Azi este una din cele mai frumoase zile din viaţa mea chiar dacă sunt în Italia. Plouă, dar este ca primăvara. Sper că toată lumea este bine. La mulţi ani şi să ne vedem curând. Acum am multe de zis, dar am lacrimi în ochi, aşa că nu mai văd bine. Ciao la toată lumea’.
Pe 15 ianuarie 1990, la invitaţia conducerii Ministerului Industriei Chimice din România, sosesc la Bucureşti reprezentanţii părţii italiene şi se hotărăşte încetarea procedurii de lichidare, reluarea activităţii fiind programată pentru 1 februarie.
În 1993 se constituie o societate de comercializare a firelor ROMALFA SRL, cu sediul la Săvineşti. Ulterior, în 1994, în ROMALFA intră ca asociat producătorul de fire tip bumbac Moldofil de la Câmpulung Moldovenesc, prin aport de capital social în natură, rezultând societatea ROMALFA SA Câmpulung Moldovenesc.
În octombrie 1996, RIFIL se transforma din SRL în societate pe acţiuni, având ca acţionari Fibrex, Melana, Comes, Romalfa Italia, Fraver Textile Internaţional, Emilio Falco, Giacomo Verzoletto şi Luigi Bodo.
În 1998, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca RIFIL să cumpere din fonduri proprii terenul şi spaţiile de producţie de la Fibrex SA, costul achiziţiei fiind de 2,4 milioane dolari.
În acelaşi an, RIFIL face demersurile necesare, după multe încercări anterioare nereuşite, pentru cumpărarea fabricii Melana.
RIFIL continuă politica de extindere a activităţii prin preluarea de active şi/sau acţiuni de la alte societăţi din domeniu. Astfel, RIFIL devine acţionar la Firmelbo Botoşani, Filtatura Buzău şi la Filatura de bumbac Gura Humorului, care se transformă în Novafil SA.
În decembrie 2001, RIFIL răscumpără cu fonduri proprii acţiunile deţinute de asociaţii români, cu 1,8 milioane dolari.
În 2003, RIFIL împreună cu Industria Italiana Filati şi Filpucci Italia înfiinţează Societatea Industria Filati Buzău, specializată în producerea firelor fantezie pentru tricotaje şi pentru lucrul de mână.
Pe 16 decembrie 2004, un incendiu produs de un scurt circuit afectează un număr important de maşini, pagubele totale fiind de 5 milioane euro, recuperate de la firma de asigurare.
În decembrie 2007, RIFIL a fuzionat cu ROMALFA S.A. înglobând această societate.
În 2013, RIFIL şi-a extins producţia începând să producă fire tip chenille pentru ţesături, printr-un punct de lucru deschis la Dorohoi, ulterior cumpărând spaţiile şi mijloacele de producţie.
În 2014, RIFIL a devenit acţionar cu 100% a Rolanatex Botoşani, o filatură care produce în principal fire de lână.
Cifra de afaceri anuală a crescut de la 12 milioane dolari la aproximativ 150 milioane dolari, la nivel de grup.
Producţia realizată de grup a crescut de la 3.000 tone pe an la 20.000 tone pe an iar patrimoniul societăţii era la sfârşitul anului 2022 de 51 milioane euro.
În prezent, vânzarea produselor se face în 27 de ţări, inclusiv România.
De-a lungul anilor, RIFIL a sponsorizat spitalul din Piatra-Neamţ, licee, şcoli şi grădiniţe, echipa de volei masculin, echipa de fotbal, teatrul, alpinismul, persoanele cu nevoi speciale prin intermediul asociaţiilor şi fundaţiilor nonprofit.