Consilierul municipal USR Andrei Rigu transmite că dacă nu se modifică modul de împărţire a banilor între Capitală şi sectoare sau dacă acestea nu vor prelua anumite costuri, Bucureştiul va rămâne fără bani cel târziu la mijlocul anului viitor.
Într-o postare pe Facebook, Rigu, preşedinte al Comisiei Juridice din CGMB, atrage atenţia asupra faptului că în ultimii ani s-a realizat o scădere a sumelor alocate Municipiului Bucureşti şi o creştere a sumelor alocate sectoarelor. Totodată, în timpul administraţiei anterioare, cheltuielile Primăriei Capitalei au crescut prin înfiinţarea companiilor municipale, ‘creşterea organigramei, creşterea bugetului pentru evenimente, creşterea bugetului pentru diverse stimulente şi indemnizaţii’.
‘În plus, nu s-a investit în serviciile de bază pe care Primăria Capitalei le prestează cetăţenilor iar infrastructura şi echipamentele s-au degradat şi mai mult, acum necesitând investiţii şi mai mari. Practic, la Primăria Capitalei, în ultimii ani, s-a diminuat bugetul şi s-a cheltuit iresponsabil! Astfel, suntem în situaţia în care 3 sferturi din buget se duc pe subvenţii iar sfertul care rămâne e insuficient pentru prestarea serviciilor necesare oraşului. Dacă situaţia nu se schimbă printr-o modificare a modului de împărţire a banilor între sectoare şi Capitală sau prin preluarea unor costuri la sectoare, Bucureştiul va rămâne fără bani cel târziu la mijlocul anului viitor’, scrie Andrei Rigu.
Precizările sunt făcute în contextul în care bugetul naţional pe 2022 a fost adoptat joi în Parlament. Rigu apreciază că acesta este un buget ‘al discriminării’, prin care ‘comunităţi întregi sunt pedepsite’. El adaugă că bugetul alocat Primăriei Capitalei va fi chiar mai mic decât cel din 2021.
‘Din păcate, el (bugetul alocat PMB, n.r.) va fi chiar mai mic decât cel din 2021! În condiţiile în care creşterea preţului la gaze va dubla valoarea subvenţiei la căldură şi apă caldă! În condiţiile în care doar Primăria Capitalei suportă costurile cu termoficarea, transportul în comun, iluminatul pe marile bulevarde, spitalele, teatrele, întreţinerea marilor parcuri şi cea mai mare parte a asistenţei sociale din Bucureşti’, a menţionat consilierul USR.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declara marţi că, potrivit proiectului actual al bugetului naţional, veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti ar urma să fie înjumătăţite în 2022 faţă de cele din acest an. El preciza că, în contextul în care suma pentru subvenţii ar urma să crească de la 2 miliarde de lei la 3 miliarde de lei, va rămâne doar un miliard de lei pentru investiţii, instituţii de cultură, spitale, infrastructură sau consolidarea clădirilor cu risc seismic.
* În aceeaşi zi, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, preciza că Guvernul ‘condamnă Bucureştiul la frig şi faliment’.
‘De ani de zile, Bucureştiul atârnă de un fir de aţă având un buget care se termină înainte să înceapă orice. Pentru că s-au adunat în timp subvenţii de tot felul şi s-au acumulat cheltuieli cronice ce nu pot fi destructurate pe termen scurt. Scoaterea la liman a Capitalei e din start o misiune dificilă, dar adunând efortul financiar generat de dublarea preţului gigacaloriei, devine o misiune imposibilă. Era nevoie de sprijin guvernamental pentru a depăşi criza energiei. Sprijin pe care alte municipii l-au primit deja. Bucureştenii însă au primit 0 (zero)’, a scris acesta pe Facebook.
* La rândul său, primarul Sectorului 6, liberalul Ciprian Ciucu, declara miercuri că în cazul în care nu se vor realiza o serie de reforme, Bucureştiul riscă să intre în incapacitate de plată în prima jumătate a anului viitor, pe fondul creşterii preţului la energie.
‘Prin aprilie, dacă nu se va face ceva, Bucureştiul va intra în incapacitate de plată. Cauza este foarte clară. Unu – subvenţiile erau pe vremea Gabrielei Firea o treime, acum au devenit două treimi din buget sau poate mai mult. În cazul acesta, dacă rămân subvenţiile aşa, transformăm primăria în agenţie de plăţi şi plecăm acasă’, arăta Ciucu în cadrul unei conferinţe de presă.
El spunea că nu susţine propunerea primarului general, Nicuşor Dan, ca primăriile de sector să susţină subvenţia pentru termie, apreciind că aceasta este o ‘propunere superficială’.
‘Cum să îţi dea ţie Guvenul un miliard, doar aşa, fără ca tu să îţi asumi că începi să tai cheltuielile care nu se justifică? (…) Nu poţi să te duci nepregătit, cu mâna întinsă la Guvern, fără ca în cealaltă mână să ai un plan de reformă a municipiului Bucureşti. Nu e vina lui că e în halul în care se află administraţia din Bucureşti, dar a trecut un an şi noi, cei din PNL, nu am văzut un plan foarte clar de acţiuni’, a mai spus edilul de la Sectorul 6.
* În replică, primarul general al Capitalei a afirmat la B1Tv că în anul care a trecut de la preluarea mandatului a diminuat cheltuielile de la 3 la 2 miliarde de lei, iar 2.700 de angajaţi au fost daţi afară în urma desfiinţării unor companii municipale.