AcasăStiri generaleRodica-Luminiţa Barcari (PNL): Moţiunea împotriva Ministrului Educaţiei a fost depusă ca să...

Rodica-Luminiţa Barcari (PNL): Moţiunea împotriva Ministrului Educaţiei a fost depusă ca să dea bine la bilanţul opoziţiei

Deputatul PNL Rodica-Luminiţa Barcari a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca, că depunea acestei moţiuni a fost făcută ‘ca să dea bine la bilanţul opoziţiei’.

‘Ne aflăm astăzi în faţa unei moţiuni simple de cenzură despre care am impresia că a fost depusă ca să dea bine la bilanţul opoziţiei, altfel nu pot explica cum opoziţia poate ataca un ministru în mandatul căruia au fost votate noile legi ale Educaţiei, bugetul alocat domeniului a înregistrat o creştere istorică de 60%, iar salariile profesorilor au crescut cu 30% numai în anul curent, urmând să mai crească cu încă 20 de procente anul viitor. La toate acestea se adaugă faptul că Ministerul Educaţiei are alocat unul dintre cela mai mari bugete din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 3,6 miliarde de euro, care vor ajunge în şcoli, grădiniţe, universităţi, palate şi cluburi ale copiilor etc., pentru a rezolva cât mai multe dintre problemele de infrastructură şi logistică, pe care acest sistem le întâmpină’, a afirmat Rodica-Luminiţa Barcari.

Ea a subliniat că aceste rezultate vorbesc de la sine, iar Ligia Deca este un ministru competent, care a reuşit într-un an şi două luni de mandat ce ‘alţii nu au reuşit în decenii: accent pus pe claritatea legislaţiei din domeniu, atragerea de fonduri europene, creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic’.

Deputatul PNL a precizat că opoziţia aruncă degeaba vina pe actuala conducere a Ministerului Educaţiei pentru rezultatele de la testele PISA, având în vedere că acestea reprezintă ‘rezultatul delăsării şi al nepăsării faţă de acest sistem, care au fost de-a lungul timpului’.

‘Stimaţi colegi, aruncaţi degeaba vina pe actuala conducere a Ministerului Educaţiei pentru rezultatele la testele PISA, chiar dacă, la un moment dat, în textul moţiunii, negru pe alb, recunoaşteţi că nu doamna Deca e vinovată. Dezastrul înregistrat la aceste teste reprezintă rezultatul delăsării şi al nepăsării faţă de acest sistem, care au fost de-a lungul timpului prost finanţat, legile din domeniu au fost măcelărite constant, iar între elevi şi dascăli a apărut o mare prăpastie generată de curricula neadaptată vremurilor pe care le trăim’, a completat deputatul PNL.

Rodica-Luminiţa Barcari, care este şi secretar al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, a precizat că ‘a muncit cot la cot cu colegii’ la proiectele noilor legi ale Educaţiei, însă acum se poate constata că nu au fost citite de opoziţie şi de aceea, în calitate de profesor, acordă nota 4 iniţiatorilor acestei moţiuni.

‘Susţineţi în testul acestei moţiuni simple că noile legi ale Educaţiei nu schimbă nimic fundamental. Având în vedere că, în calitate de secretar al Comisiei de Învăţământ, am muncit cot la cot cu colegii mei la aceste proiecte (…) aş putea să vorbesc mult şi bine despre cât de multe schimbări benefice au adus cele două legi ale învăţământului preuniversitar, respectiv ale învăţământului universitar. Majoritatea celor din sală le-am citit din scoarţă în scoarţă, ceea ce ar fi trebuit să faceţi şi dumneavoastră, autorii moţiunii pe care tocmai o dezbatem. Pentru că sunt profesor de carieră, nu pot decât să constat că nu v-aţi pregătit deloc, aşa că luaţi loc, astăzi primiţi nota 4’, a mai menţionat deputatul liberal Rodica-Luminiţa Barcari.

Camera Deputaţilor s-a întrunit, luni, pentru a dezbate moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca.

La şedinţă sunt prezenţi 174 de deputaţi.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks