Caricaturistul Gogu Neagoe, originar dintr-o comună din judeţul Olt, a reuşit să obţină apreciere atât în ţară, cât şi în străinătate, lucrările sale cucerind publicul la festivaluri şi saloane de caricatură sau de pictură din diferite colţuri ale lumii. Şi nu s-a oprit aici. Şi-a pus talentul şi în slujba oamenilor aflaţi în suferinţă, participând la campanii umanitare.
Gogu Neagoe, născut în octombrie 1976 în judeţul Olt, afirmă că a fost pasionat de pictură şi desen încă din copilărie, iar recunoaşterea talentului său a venit odată cu participarea la Festivalul de Umor ‘Oltenii & Restu’ lumii’, când a fost descoperit de maestrul Ştefan Popa Popa’s.
A continuat să deseneze în ritm din ce în ce mai susţinut, iar participările la festivaluri, saloane şi expoziţii de caricatură, pictură şi grafică s-au înmulţit, fiind invitat atât la evenimente din ţară, cât şi în străinătate.
Din anul 2006 este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România şi din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania UNESCO.
În urma numeroaselor evenimente la care a participat în România şi în afara graniţelor, lucrările sale au ajuns în colecţii particulare sau ale unor instituţii de cultură din SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Japonia.
Artistul punctează că a fost susţinut de instituţiile de cultură din România să participe la evenimente internaţionale şi să devină cunoscut în străinătate şi în schimb s-a străduit mereu ca prin lucările sale să reprezinte cu onoare ţara.
‘De la ţara mea am primit recunoaştere şi am ajuns să reprezint România peste graniţe de multe ori. Este o onoare că am fost prezent la festivaluri şi saloane de caricatură sau de pictură din Statele Unite al Americii, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Japonia. Aşa am devenit cunoscut şi am simţit tot timpul bucurie când am auzit Imnul de Stat al României, când se ridica tricolorul. Am încercat să reprezint România cu mândrie, să fac ţara mea cunoscută datorită lucrărilor mele, prin munca mea, să fac arta mea cunoscută şi apreciată pe plan naţional şi internaţional. Eu sunt român, oltean născut în judeţul Olt, şi când am reprezentat ţara la simpozioane de artă, festivaluri sau saloane de caricatură am fost apreciat atât de români plecaţi pentru un trai mai bun, cât şi de străini’, a afirmat Gogu Neagoe.
Caricaturistul oltean a adăugat că vrea să-şi ajute semenii şi se alătură din inimă iniţiativelor umanitare, de multe ori donând lucrări, bani obţinuţi prin vânzarea lucrărilor sau realizând portrete donatorilor.
În anul 2013, la un eveniment caritabil pentru copiii cu probleme de sănătate şi cei defavorizaţi a donat patru tablouri pictate valoroase, iar în anii următori a realizat portrete participanţilor la gale caritabile ale Crucii Roşii, Clubului Rotary Slatina şi altor asociaţii ori organizaţii care au avut asemenea iniţiative.
Gogu Neagoe a menţionat că, în urmă cu doi ani, susţinând o campanie umanitară pentru o tânără poliţistă din Bucureşti ce suferea de o afecţiune gravă, a realizat portrete participanţilor la eveniment, stabilind totodată şi un record naţional. Asociaţia Cartea Recordurilor a certificat faptul că pe 1 martie 2020 Gogu Neagoe a stabilit un ‘record naţional de 246 de caricaturi în timp de şase ore’. Caricaturistul a făcut atunci desene pentru toţi cei care au dorit un astfel de portret şi au participat la crosul pentru viaţă ‘Hope Run for Alexandra’, iar banii strânşi au fost donaţi pentru ajutorarea poliţistei.
Artistul s-a alăturat în 2021 unei campanii pentru donarea de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti, ‘Picătură de viaţă’, realizând ‘Portret pentru o Picătură de viaţă’, mai precis caricaturi şi portrete pentru donatori.
Caricaturi a realizat Gogu Neagoe şi participanţilor la baluri caritabile organizate în municipiul Slatina de Clubul Rotary şi Crucea Roşie, pentru achiziţia de defibrilatoare automate pentru spaţii publice din municipiu, precum şi pentru asigurarea unor seturi de analize medicale pentru 270 de femei din judeţul Olt, în vederea depistării timpurii a cancerului mamar.
‘Eu sunt un om crescut la ţară şi mă bucur să ajut dacă pot, fac asta din tot sufletul. An de an sunt alături de oameni care sunt în suferinţă, sunt prezent la acţiuni de ajutorare şi nu mă voi opri’, a dat asigurări Gogu Neagoe.
Caricaturistul oltean este invitat frecvent la festivaluri de umor cu tradiţie în România, dar şi la festivaluri folclorice, printre acestea numărându-se Festivalul Naţional ‘Căluşul Românesc’ de la Slatina, Festivalul Naţional de Folclor ‘Cântece Oltului’ de la Călimăneşti (judeţul Vâlcea), Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret ‘Peştişorul de Aur’ de la Tulcea.
Gogu Neagoe este implicat în organizarea unor evenimente culturale din judeţul Olt, unde în prezent are o expoziţie cu lucrări reprezentând portrete ale unor oameni de cultură, scriitori, compozitori, personalităţi din viaţa publică.
Expoziţia, organizată în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt, este găzduită de Palatul Copiilor Slatina şi va rămâne deschisă până la jumătatea lunii decembrie.
Totodată, de mai mulţi ani, Gogu Neagoe organizează salonul de caricatură la Festivalul Naţional de Umor ‘Oltenii & restu’ lumii’, ce se desfăşoară la Slatina, în fiecare an, începând din 1996.
Caricaturistul susţine cultivarea şi promovarea picturii în rândul elevilor şi a iniţiat şi coordonat un concurs de creaţie plastică, ‘Şcoala mea cea mai frumoasă’, pentru elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.