Acasă93ROMÂNI CU POVEŞTI/ Damian Pal - tânărul din Ghimeş-Făget care inspiră oameni...

ROMÂNI CU POVEŞTI/ Damian Pal – tânărul din Ghimeş-Făget care inspiră oameni şi comunităţi

La limita judeţelor Harghita şi Bacău, într-o comună pitorească situată pe Valea Trotuşului, cu oameni buni şi harnici, un tânăr al locului şi-a pus în minte să vindece societatea prin educaţie, artă şi cultură, să inspire copii şi tineri, să le arate adevărate valori.

Damian Pal s-a născut în urmă cu 32 de ani, în comuna Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), într-o familie mixtă, în care părinţii vorbeau atât limba română, cât şi limba maghiară.

A învăţat la şcoala din sat, a făcut liceul la Bacău şi apoi studiile universitare şi de master la Cluj-Napoca, unde s-a specializat în Dreptul afacerilor.

Încă de mic, tatăl său, care începuse o afacere în domeniul prelucrării lemnului, i-a angrenat pe el şi sora sa în diverse activităţi, iar atunci când aveau 12-14 ani trebuiau să ducă la bun sfârşit anumite sarcini, pentru a primi ceva ce îşi doreau: o vacanţă, o tabără, o bicicletă.

Drept urmare, Damian a lucrat de când se ştie la afacerea familiei, cu precădere după vârsta de 18 ani, când a devenit şi angajat al firmei, iar revenirea sa în comună, în 2014, după terminarea studiilor universitare, era un lucru firesc, pe care şi l-a asumat.

‘Cred că nu ne naştem întâmplător într-un loc sau altul şi cred că e important să întoarcem nişte valori către oamenii şi zonele care ne-au propulsat şi ne-au dat, practic, curajul să plecăm în viaţă. Şi, atunci, cumva, moral, suntem datori să întoarcem nişte valori către oamenii care ne-au ţinut de mână când trebuia să trecem strada şi nu eram încă atât de vigilenţi. (…) Dacă ne asumăm să facem ceva pentru zonele în care trăim, cu siguranţă e un efort mult mai mare, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură. Pentru că vii acasă şi nu e pustiu la tine acasă’, spune Damian Pal.

Când nu lucrează la promovare şi logistică la fabrica de prelucrarea lemnului şi construcţii din lemn înfiinţată de tatăl său, când nu negociază şi încheie contracte sau când nu e pe şantiere, în ţară sau străinătate, Damian face tot ce-i stă în putinţă ”să vindece” disfuncţionalităţile pe care le-a identificat în societate.

Avea doar 20 de ani când a scris cartea ”O radiografie a societăţii între tranziţie şi dezumanizare”, în care a vorbit despre lucrurile care îl frustrau şi îl nemulţumeau şi pe care le-a observat în jurul său. Iar proiectul său de suflet, ”Oamenii inspiră”, s-a născut pentru ”a vindeca” societatea, iar educaţia e una dintre pârghiile care pot rezolva o parte din probleme, crede tânărul din Ghimeş-Făget.

‘Oamenii inspiră’ este un concept care se străduieşte să construiască o punte între copii, tineri şi adulţi, deopotrivă, şi oameni care au lăsat o amprentă semnificativă de-a lungul carierei lor’, în cadrul proiectului fiind organizate evenimente în diverse domenii, precum muzică, sport sau cercetare.

‘ ‘Oamenii inspiră’ e un concept care vrea să livreze nişte valori copiilor, adolescenţilor, tinerilor, în special, şi nu numai, pentru că şi noi, adulţii, învăţăm până în ultimul moment al vieţii. (…) Educaţia e un factor foarte important care ne determină tot parcursul vieţii şi educaţia aduce cu sine lucruri pe care le luăm din diferite sfere: sport, cultură, artă, cercetare, adică toate domeniile care au dus la dezvoltare şi care fac viaţa oamenilor mai uşoară. Şi tehnologia poate fi parte din educaţie, pentru că ne e de folos. Şi toate lucrurile astea cred că trebuie să aducă oamenii într-o poziţie în care ei să nu fie aşa de uşor influenţabili şi să nu fie manipulaţi, ceea ce astăzi este o mare problemă’, explică Damial Pal.

Proiectul ‘Oamenii inspiră’ a fost lansat în anul 2020, în plină pandemie şi, atunci când nimeni nu mai organiza evenimente, la Ghimeş-Făget sau în alte localităţi din împrejurimi, aveau loc spectacole cu invitaţi de renume.

Până acum, majoritatea evenimentelor au fost în domeniul muzical şi sportiv, pentru că, este de părere Damian, acestea sunt două elemente foarte importante pentru dezvoltarea copiilor, prin care pot să dobândească disciplină, să-şi dezvolte creativitatea, să fie determinaţi sau să lucreze în echipă.

‘Am lansat conceptul în 2020, iar de atunci am avut o serie de activităţi, în principal organizare de evenimente muzicale, dar am realizat şi scurte reportaje cu şi despre oameni model. Am organizat concerte de muzică şi am mijlocit întrevederi între artişti şi copii pasionaţi de muzică în şcoli, licee, săli de spectacole sau centre de cultură. Majoritatea evenimentelor au avut loc în judeţul Harghita şi Bacău cu artişti precum Alexandru Tomescu, Robert Sinha, Peter Novak, Dora Danics, Gryllus Daniel, Lackfi Dorottya, Marcel Pavel, Alis Făiniţă, Dragoş Ilie, Ştefan Cazacu, Sînziana Mircea, Josu de Solaun, Omar Massa, Gheorghe Anghel, Lari Giorgescu, Maria Luiza Mih’, precizează Damian.

La spectacolele organizate de el, un sfert dintre spectatori sunt copii şi tineri, selecţionaţi dintre cei care sunt pasionaţi de muzică ori sunt interpreţi la un instrument şi care, apoi, au întâlniri şi discuţii cu artiştii care îi inspiră.

‘Ei pot învăţa şi pot fi încurajaţi să meargă mai departe, dacă văd că în activitatea pe care şi ei au început să o desfăşoare alţii fac deja performanţă. Şi am observat că după concerte a crescut interesul copiilor din comună să participe la cursuri de vioară, de chitară, cursuri pentru instrumente de suflat sau cursuri de gordună, care e un instrument de percuţie autentic de pe Valea Ghimeşului. Vin într-un număr mai mare şi sunt mai determinaţi’, arată Damian Pal.

Unul dintre evenimentele care s-a bucurat de succes în zonă a fost concertul susţinut de marele violonist Alexandru Tomescu, care a adus trei ani la rând ‘Turneul Internaţional Stradivarius’ la Ghimeş-Făget, iar în acest an el a venit în premieră în Harghita, la Băile Tuşnad, unde a susţinut un concert acompaniat de pianista Sînziana Mircea şi Ştefan Cazacu la violoncel.

Iar Alexandru Tomescu este unul dintre artiştii care au înţeles cel mai bine conceptul ‘Oamenii inspiră’ şi care a pus şi foarte mult umărul, necondiţionat, la dezvoltarea lui, consideră Damian.

Tânărul discret şi reţinut, căruia nu-i place să vorbească prea mult despre el şi care nu stă niciodată în primul rând la evenimentele pe care le organizează, susţine financiar singur, în mare parte, acest proiect, despre care spune că va fi unul pe termen lung, menit să creeze o comunitate de oameni care să fie modele unul pentru celălalt.

‘În viitor, ‘Oamenii inspiră’ cred că va fi o comunitate de oameni, o propulsie de autodisciplină şi de motivare, de determinare, de schimb de experienţă şi de modele unii pentru alţii, de la cel mai mic la cel mai mare şi invers, indiferent de statut social şi de celebritate sau de orice. Eu tot timpul am gândit proiectul acesta la nivel macro şi am vrut să-l răspândesc cât se poate de mult. Nu am vrut să fac o promovare superficială, ci să ajungă din gură în gură, între oameni, care să spună: ‘uite, ăsta e un proiect în care merită să ne implicăm’. Şi aşa vin şi artiştii spre noi. Am făcut foarte multe concerte fără onorarii pentru artişti, pentru că au fost încântaţi de conceptul în sine şi asta cred că ar fi una dintre cele mai mari valori: să dăm ceva pentru ceva, dar nu tot timpul e vorba despre bani’, afirmă Damian Pal.

Chiar dacă proiectul s-a derulat cu precădere în Harghita şi Bacău, au fost organizate evenimente şi la Cluj-Napoca şi Bucureşti, pentru că peste tot este nevoie de modele care să-i inspire pe oameni.

Şi chiar dacă este plecat mereu, fie cu afacerea, fie cu proiectele pe care le derulează, fie pentru a-şi urma pasiunile pe care orice tânăr le are, Damian se întoarce mereu la Ghimeş-Făget, locul unde cel mai mult îi plac natura şi oamenii calzi, grijulii şi inocenţi.

‘Când oamenii îşi pierd inocenţa, deja cred că se pierde şi emoţia şi farmecul şi bucuria de a trăi’, este de părere Damian.

Despre regiune crede că are un potenţial uman, natural şi geografic foarte ridicat, doar trebuie găsite pârghiile necesare pentru a o propulsa acolo unde îi este locul.

‘Multiculturalitatea, identitatea, asumarea şi cooperarea consider că sunt atributele fundamentale necesare pentru valorificarea zonei noastre’, punctează el.

Când îl întreb ce crede că i-a oferit România, Damian răspunde: ‘Mi-a oferit o cultură, două limbi materne de la o singură mamă, oportunitate de studiu, educaţie, accesibilitate, libertate de mişcare, de gândire, de exprimare, istorie, natură, integritate, chiar dacă aproape de graniţă are loc un război terifiant. Iar eu i-am oferit respect, demnitate şi fac în fiecare zi câte un pas către dezvoltare, prin toate pârghiile pe care le posed’.

Iar despre Ziua Naţională a României, Damian crede că ‘este un prilej potrivit pentru a face cinste oamenilor care ne inspiră’, indiferent de domeniul în care activează şi de cât de cunoscuţi sunt.

El are şi un mesaj pentru cei care se plâng de ceea ce se întâmplă în societate – şi anume să se implice, să fie profesionişti şi să facă lucruri pentru alţii.

‘Îi invit pe tineri şi pe cei care se plâng de condiţiile din jur, de societate şi de tot ce se întâmplă să pună umărul. Şi să încetăm să ne pricepem mai bine la treaba pe care alţii o au de făcut, să fim profesionişti în domeniile noastre şi când suntem nemulţumiţi să spunem atunci, nu să reproşăm oamenilor lucruri. Cred că asta ar fi una dintre lecţiile pe care le-am învăţat şi cred că ar fi important să o ştie toată lumea şi să ţină cont de ea. Şi îi mai îndemn să-şi asume lucruri şi să facă lucruri pentru alţii. Când faci lucruri pentru alţii, atunci se întoarce tot timpul ceva şi către tine, fără să aştepţi’, conchide tânărul care inspiră oameni şi comunităţi şi care este convins că, dacă ne implicăm cu adevărat, putem realiza lucruri grandioase, indiferent de locul unde ne aflăm.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks