AcasăStiri generaleROMÂNI CU POVEŞTI/Florin Săsărman: Ziua de 1 Decembrie poate să ne încarce...

ROMÂNI CU POVEŞTI/Florin Săsărman: Ziua de 1 Decembrie poate să ne încarce sufleteşte pentru anul care vine

Cantautor, interpret de muzică folk şi de colinde, manager cultural, iniţiator al festivalului ”Bistriţa Folk” şi al ”Serbărilor Bistriţei Medievale”, jurnalist şi realizator radio – toate acestea ar trebui trecute pe cartea de vizită a bistriţeanului Florin Săsărman, dar ar trebui o carte de vizită cam mare. Născut în ajunul de Crăciun al anului 1961, Florin Săsărman se simte legat nu doar de sărbătorile de iarnă, ci şi de Ziua Naţională, despre care spune că are potenţialul de a ne încărca sufleteşte pentru anul care vine.

Ziua României şi-o petrece, de obicei, cântând; la fel va face şi anul acesta, când va susţine un recital la Bistriţa, alături de Vali Şerban. Spune că muzica folk a reuşit, după Revoluţie, să evidenţieze câteva cântece naţionale, precum ”Nu uita că eşti român” sau ”Treceţi, batalioane române, Carpaţii’, pe care le consideră adevărate ”imnuri ale sentimentului naţional”, care îi aduc pe români împreună.

Florin Săsărman este un iubitor de România, cu bunele şi cu relele ei. Vorbeşte despre România din inima lui cu optimism, ba chiar a înfiinţat o asociaţie culturală cu acest nume, ”România din inima mea”, prin care organizează de peste două decenii festivalul ”Bistriţa Folk” – singurul din judeţul Bistriţa-Năsăud care reuşeşte an de an să epuizeze biletele puse în vânzare în doar câteva zile şi să atragă inclusiv iubitori ai acestui gen muzical din alte judeţe.

”România din inima mea este un tărâm ideal, pentru care trăiesc în fiecare zi şi în celelalte 364 sau 365 de zile de peste an, pentru că încă mai cred că putem merge înainte şi să facem o ţară minunată. Termenul este foarte conştient folosit, acesta de minunat, pentru că resurse avem – şi umane, şi naturale, şi de alt fel, orice avem nevoie este la îndemâna noastră. Ziua de 1 Decembrie poate să ne încarce sufleteşte pentru anul care vine”, a afirmat Florin Săsărman pentru AGERPRES.

Perioada în care a lucrat ca jurnalist l-a ajutat să îşi vadă ţara oglindită în mai multe aspecte decât ar fi crezut că există, dar spune că, fără această experienţă, ar fi avut o imagine incompletă asupra României.

”Mi-am dat seama că România din inima mea era o proiecţie incompletă, trebuia să o văd şi obiectiv, da. Şi zic că şi România din afara mea, şi România din inima mea sunt perfectibile”, a explicat Săsărman.

Muzica folk l-a ajutat să cunoască sufletele românilor din ţară, pe cele ale românilor plecaţi în ţări străine pentru un trai mai bun, dar şi pe cele ale ”românilor pe care nu îi puteai scoate din rădăcină”, cum sunt cei de peste Prut. Multe invitaţii pentru concerte în diaspora au venit în preajma Zilei Naţionale a României, unde, pe lângă muzică folk, se şi colinda, astfel că 1 Decembrie a devenit sinonim pentru el cu debutul sezonului de colinde.

”Eu sunt foarte fericit – când mergeam la românii din Spania, acolo mi s-a revelat – de faptul că data de 1 Decembrie deschide, dacă vrei, şi perioada de colindat. Pentru românul ardelean, lucrul acesta este balsam pentru suflet. (…) Fără aceste colinde, viaţa lor ar fi fost foarte săracă. Eu m-am născut şi am crescut într-un sat în care, după 15 noiembrie, după ce se intră în postul Crăciunului, oamenii se mai adunau la câte o clacă şi colindau, aşa am învăţat eu câteva zeci de colinde”, ne-a mărturisit Florin Săsărman.

Ştie că nu se mai aud la fel de mult colindătorii pe străzile oraşelor sau pe uliţele satelor, dar încearcă să îi înţeleagă şi pe tineri, care se văd expuşi la mult mai multe tentaţii. Progresul tehnologic, în opinia lui, ajunge uneori ”să priveze oamenii de însoţirea cu alţi oameni”. Pentru el, însă, Crăciunul va rămâne mereu perioada în care îşi va lua chitara şi unul sau doi prieteni şi va colinda până la crăparea zorilor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks