Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, citat de News.ro.
„Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia”, a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.
Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă.
Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.
Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecţie şi pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la ceea ce presupun măsurile de urgenţă, dar diplomaţii UE spun că importurile acestor produse în cele cinci ţări vor fi blocate, cu excepţia cazului în care vor tranzita către alte ţări din UE sau în ţări terţe.
Deşi nu a impus propriile restricţii, România s-a alăturat celorlalte patru ţări care au cerut executivului comunitar să lărgească propunerea de „măsuri preventive” temporare.
De asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele cinci state membre şi vor fi întreprinse acţiuni pentru a asigura exportul către alte ţări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.
Reacţionând la mesajul comisarului pentru comerţ, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acordul „păstrează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să continue să hrănească lumea, cât şi mijloacele de trai ale fermierilor” din UE.
Polonia a salutat, la rândul său, acordul. „Tocmai am finalizat înţelegerile cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte interdicţia privind importul acestor produse agricole, care, mai presus de toate, a dus la destabilizarea pieţei poloneze”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.
Cele cinci ţări care au negociat cu executivul comunitar au susţinut că aşa-numitele „coridoare de solidaritate” – instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră – le-au inundat pieţele interne cu produse agricole ucrainene.
Însă blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor ţări din UE, care au declarat că aceste măsuri subminează piaţa unică a blocului comunitar şi, în acelaşi timp, rupe solidaritatea cu Kievul, notează POLITICO.
Articolul România şi alte patru ţări UE au ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind tranzitul cerealelor ucrainene apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro