Romanian Design Week, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti, propune, cu ocazia aniversării a 10 ani de la prima ediţie, un program special în ansamblul de patrimoniu ‘Aşezămintele I.C. Brătianu’, în prezent nepus în folosinţă, informează un comunicat al organizatorilor, The Institute, transmis AGERPRES.
‘Din credinţa că nu putem avansa şi evolua în absenţa conştientizării şi inclusiv a recuperării trecutului care ne defineşte, dar şi pentru a onora în continuare misiunea de a contribui la dezvoltarea comunitară şi urbană locală, Romanian Design Week aduce în atenţia publicului o clădire de patrimoniu mobil şi invită la cunoaşterea importanţei ei istorice şi arhitecturale într-o încercare de a o reînvia în atenţia colectivă’, se arată în comunicat.
În anticiparea prezenţei în ‘Aşezămintele I.C. Brătianu’ din strada Biserica Amzei 5-7 şi cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Romanian Design Week invită publicul să cunoască istoria şi să îşi imagineze viitorul acestui monument prin lansarea microsite-ului asezamintelebratianu.romaniandesignweek.ro.
‘Microsite-ul porneşte cu o rememorare a celor aproape 100 de ani prin care au trecut Aşezămintele: anii construcţiei, punerea în folosinţă ca bibliotecă publică, cel de-al Doilea Război Mondial, perioada comunistă şi perioada postdecembristă şi oferă un preview al interiorului casei printr-o galerie foto care surprinde starea imobilului astăzi, mobilierul impresionant pe care încă îl adăposteşte şi detaliile arhitecturale conservate în timp’, precizează sursa citată.
Aşezămintele I.C. Brătianu poartă semnătura arhitectului Petre Antonescu şi reprezintă unul dintre reperele de arhitectură neoromânească regăsite în Bucureşti, având o trăsătură rară care recomandă ansamblul pentru repunerea în circuitul cultural public, şi anume deschiderea către două zone centrale de interes: Piaţa Amzei şi Bulevardul Dacia.
Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României au organizat în 2021 o promenadă pietonală în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti – ediţia a XIX-a, primul eveniment creat în jurul ‘Aşezămintelor I.C. Brătianu’ care s-a desfăşurat într-o perioadă semnificativă de timp. În continuarea acestui demers şi din dorinţa de a face imobilul cunoscut de către cetăţeni, dar şi de a-l readuce pe lista priorităţilor administraţiei publice şi a autorităţilor, Romanian Design Week se alătură eforturilor de redare a acestui spaţiu comunităţii şi prezentului, se arată în comunicat.
Romanian Design Week este cel mai important festival multidisciplinar din România, o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului şi a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustraţie, design vestimentar, design de obiect sau a altor iniţiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.
Dezvoltat de The Institute, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic şi cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât şi profesioniştilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor şi spaţiilor ce promovează designul.