AcasăStiri generaleRomaşcanu, la Bookfest: Să găsim calea cea mai bună pentru a duce...

Romaşcanu, la Bookfest: Să găsim calea cea mai bună pentru a duce lectura între pasiunile copiilor

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a făcut un apel, miercuri, la deschiderea Salonului Internaţional de Carte Bookfest, către toţi cei implicaţi în educaţie şi în cultură pentru găsirea celei mai bune şi directe căi ‘pentru a duce lectura între pasiunile copiilor’.

‘Aşa cum am spus şi anul trecut, mi-e drag să spun că este ‘un târg de corpuri de iluminat’, pentru că tot ce se expune este de fapt o cale spre lumină, pentru cei ce iau contact cu cărţile, iar cum spunea cineva mai pe limba celor tineri ‘cărţile te fac neprost’. Şi aş vrea să fac un apel către toţi cei implicaţi în educaţie şi în cultură să găsim calea cea mai bună şi cea mai directă pentru a duce lectura între pasiunile copiilor. Cine are copii adolescenţi sau mai mici, vedem că este din ce în ce mai puţin atractivă lectura pentru copii şi atunci va trebui să ne ducem către ei nu numai cu produse care să le nască interesul, dar şi pe platforme pe care ei sunt tot timpul prezenţi. Voi fi un promotor al diversificării accesului la lectură pe toate căile posibile – sigur cartea tipărită rămâne principalul mijloc prin care intrăm cu imaginaţia noastră imaginaţia autorilor – dar sigur se pot face şi mult mai multe lucruri. Felicitări tuturor celor implicaţi, felicitări Italiei pentru un stand de excepţie şi vă urez tuturor zilei minunate în acest târg’, a spus Romaşcanu.

El a anunţat că, începând din acest an, Bookfest este un eveniment strategic al Ministerului Culturii.

‘Mă bucur foarte tare că, iată, deşi miniştrii se schimbă destul de des, am prins al doilea târg consecutiv de carte din poziţia de ministru. Şi vreau să vă spun că sunt onorat să pot să spun că Ministerul Culturii chiar şi-a luat în serios menirea, iar începând din acest an Bookfest este un eveniment strategic al Ministerului Culturii. Asta înseamnă că, indiferent cine vine, cine pleacă, întotdeauna Bookfest de acum încolo – şi vă urez foarte mulţi ani de existenţă – va fi între proiectele care vor fi susţinute de Ministerul Culturii şi de Guvernul României’, a afirmat ministrul.

La rândul său, consilierul de stat Cătălina Galer, care a transmis un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale, a subliniat că este important să susţinem şi să încurajăm cititul, indiferent de vârstă.

‘Este important să susţinem şi să încurajăm cititul în rândul cetăţenilor, indiferent de vârstă. Cărţile oferă o vastă cantitate de informaţii şi cunoaştere esenţiale pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi. O societate în care oamenii citesc în mod constant este o societate puternică şi educată, ai cărei membri participă activ la viaţa politică, socială şi economică. Beneficiile lecturii le ştim cu toţii, sunt nenumărate, de la a fi o sursă primară de cunoştinţe, la stimularea memoriei, extinderea vocabularului, dezvoltarea abilităţilor cognitive şi analitice, reprezintă totodată o metodă de reducere a stresului şi dezvoltare personală’, a transmis Galer.

Ea a arătat că literatura trebuie să rămână o prioritate, deoarece va reprezenta întotdeauna o ramură importantă a culturii şi a identităţii naţionale prin intermediul căreia sunt conservate şi promovate valori, tradiţii.

‘În acelaşi timp cărţile ne oferă şansa de a dobândi o înţelegere mai largă şi a altor culturi şi astfel devenim mai empatici, toleranţi. Importanţa incontestabilă a cititului este evidenţiată în ultima perioadă şi prin amploarea fenomenului dezinformării şi a ştirilor false. Avem nevoie de mecanisme cât mai eficiente de combatere a acestui fenomen. Prin lectură copiii tinerii şi chiar adulţii devin mai rezilienţi în faţa ştirilor false şi a propagandei, dezvoltându-şi gândirea critică’, a spus consilierul.

Cătălina Galer şi-a exprimat speranţa ca Bookfest ‘să reprezinte un bun prilej pentru a oferi tinerilor curajul de a scrie, de se exprima liber, de a fi creativi şi de a-şi folosi imaginaţia şi originalitatea pentru a-şi expune gândurile şi emoţiile prin intermediul cuvintelor’.

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo M. Durante Mangoni, a accentuat că relaţiile dintre România şi Italia sunt foarte puternice pe toate planurile.

‘Doresc să le mulţumesc organizatorilor, Asociaţiei Editorilor din România, Bibliotecii Naţionale şi Ministerului român al Culturii. Este un privilegiu să vă pot vorbi în limba mea maternă, italiană. Am dat un titlu participării Italiei la acest târg, se numeşte ‘Spirit latin’. Chiar versurile imnurilor naţionale sunt o mărturie a legăturilor noastre istorice, lingvistice şi culturale. Literatura înseamnă relaţie, iar relaţiile dintre România şi Italia sunt foarte puternice şi îndelungate pe toate planurile, economice, culturale, politice şi aşa mai departe’, a spus ambasadorul.

Diplomatul italian şi-a exprimat speranţa ca oferta pregătită de Italia, ţara invitată la această ediţie a salonului, ‘să ilustreze spiritul italian, dezbaterile care au loc în acest moment în Italia, de asemenea să ilustreze locurile, stilurile de viaţă ale italienilor şi aşa mai departe’.

‘Cred că este foarte important să ne recunoaştem valorile, principiile care ne aşează împreună în familia europeană. Îmi face plăcere să amintesc faptul că acum o lună Italia a fost, de asemenea, oaspete de onoare la Salonul de carte de la Paris, anul viitor vom fi de asemenea ţară oaspete de onoare la Frankfurt, la târgul de carte, şi pentru mine are o importanţă deosebită faptul că pe lângă prezenţa noastră la cele două târguri din Europa Occidentală suntem prezenţi şi la Bookfest România, la Bucureşti.Vrem să subliniem prin această participare a noastră puternicul ataşament faţă de civilizaţia europeană. Ne aflăm la graniţa Europei şi a NATO aici în România, şi acesta este răspunsul nostru ferm faţă de cei care neagă aceste valori ale noastre comune’, a încheiat Alfredo M. Durante Mangoni.

Directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a salutat deschiderea Salonului de carte şi a arătat că ‘suntem într-o campanie pentru câştigarea minţilor tinere spre citit, spre lectură’.

El a informat că la Biblioteca Naţională numărul tinerilor care îşi fac permise creşte de la lună la lună. ‘E drept că se apropie şi sesiunea şi e un loc plăcut pentru a învăţa, dar încă fac parte dintre cei care cred că această campanie nu e pierdută’, a spus mai Cioroianu.

Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, amfitrionul evenimentului, a anunţat decesul, în noaptea de marţi spre miercuri, a fostului preşedinte al Federaţiei Editorilor din România, Mihai Penescu, cel care a înfiinţat şi a condus Editura ALL.

În deschidere, Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ a intonat imnurile naţionale ale României şi Italiei.

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic, începând de miercuri şi până pe 28 mai, potrivit Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului.

Şi la această ediţie, organizatorii promit reduceri spectaculoase, aproximativ un milion de volume, dintre care 3.000 de titluri noi, peste 400 de lansări de carte şi dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor, cu participarea celor mai îndrăgiţi autori români, mese rotunde dedicate stării culturii scrise şi recitaluri muzicale.

Invitatul de onoare al acestei ediţii este Italia, care le propune iubitorilor de carte un program amplu, ce cuprinde peste 30 de evenimente – de la lansări de carte la dezbateri şi acţiuni pentru copii.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ambasadei Italiei din Bucureşti, al Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks