test
AcasăStiri generaleRomaşcanu: Proiectele pentru şefia TNB, sub ce ar trebui să reprezinte un...

Romaşcanu: Proiectele pentru şefia TNB, sub ce ar trebui să reprezinte un document ce stă la baza conducerii teatrului

Comisia care va alege managerul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) este formată din şase persoane, dar numele lor nu pot fi dezvăluite, din motive legate de legislaţie, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Mesajul a fost publicat joi, pe Facebook, când ministerul a anunţat că procesul de selecţie va fi reluat, deoarece o persoană a părăsit comisia.

‘În încercarea de a asigura toate premisele unui concurs corect, complet neviciat de nicio influenţă, am decis constituirea unei comisii din şase persoane (nu trei, cum se procedează de obicei), oameni competenţi şi recunoscuţi ca profesionişti desăvârşiţi în ariile lor de competenţă. Aici trebuie spus că, din cauza limitărilor legale care interzic participarea în comisii de concurs a celor care au avut personal contracte cu candidaţii sau instituţiile reprezentate de acestea, alte nume importante din zona teatrală, vizate ca membri ai comisiei, nu au putut participa’, precizează Romaşcanu.

Mai mult, ministrul Culturii spune că ‘în urma evaluării proiectelor de management, comisia în integralitatea sa a constatat o calitate generală care este sub ceea ce ar trebui să reprezinte un document ce stă la baza conducerii teatrului fanion al României pentru următorii cinci ani’.

Astfel, unul dintre membrii comisiei a decis să se retragă, ‘printre principalele argumente fiind acela de a evita desemnarea, la limita notei de trecere la faza analizei proiectelor, a unui manager care să conducă o perioadă importantă de timp cel mai important teatru naţional’.

Potrivit ministrului, gestul ar fi fost făcut şi pentru ‘a da o şansă candidaţilor de a îmbunătăţi proiectele, de a da o şansa şi altor candidaţi să participe’ şi spune că reluarea concursului este singura soluţie legală.

‘Ministerul Culturii nu poate decât să ia act de decizia membrului comisiei şi să organizeze, în condiţiile legii, un nou concurs care să poată atrage candidaţi, aceiaşi şi alţii, cu proiecte mult îmbunătăţite faţă de cele din actuala sesiune’, precizează Romaşcanu.

De asemenea, el adaugă că ‘în condiţiile legislaţiei GDPR, Ministerul Culturii nu poate face publice numele candidaţilor sau ale membrilor comisiei de concurs’.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al TNB a fost lansat după ce fostul director al teatrului, actorul Ion Caramitru, a murit în toamna anului trecut. Manager interimar este Mircea Rusu.

Pe 21 iulie, comisia de selecţie a anunţat că cinci dosare au fost admise la următoarea etapă a concursului. Potrivit calendarului anterior al competiţiei, până miercuri a avut loc analiza proiectelor de management, iar vineri erau programate interviurile pentru candidaţii la funcţia de director al TNB.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks