Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, vineri, că va începe demersurile şi va depune ‘toate eforturile’ pentru a încerca rezolvarea în cel mai scurt timp posibil a situaţiei salariilor angajaţilor din instituţia pe care o conduce, care sunt cele mai mici de la nivelul administraţiei publice centrale.
‘Salarizarea scăzută, lipsa de personal, imposibilitatea de a atrage specialişti şi de a-i menţine pe cei actuali, toate acestea pun în pericol îndeplinirea atribuţiilor şi funcţiilor complexe ale Ministerului Culturii. Alături de resursa economică, capitalul uman reprezintă cel mai important factor pentru îndeplinirea responsabilităţilor ministerului în contextul actual. Îi asigur pe colegii mei din cadrul ministerului, cât şi pe cei din cadrul serviciilor deconcentrate, aşa cum am discutat şi cu liderul de sindicat al angajaţilor din minister, că, în perioada imediat următoare, voi începe demersurile şi voi depune toate eforturile pentru a încerca rezolvarea în cel mai scurt timp posibil a situaţiei, prin alinierea salariilor de la nivelul Ministerului Culturii cu celelalte salarii din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale’, a precizat Romaşcanu.
Angajaţii Ministerului Culturii au atras atenţia Guvernului că vor decide intrarea în grevă generală, dacă Executivul nu va majora salariile, conform legii în domeniu.
‘Salariaţilor din Cultură nu le-au mai fost crescute salariile de mai bine de 3 ani. Astfel, ei au ajuns să câştige, în serviciile publice deconcentrate, până la 2.500 de lei pe lună. Dacă politica de absolută desconsiderare a resursei umane din domeniul culturii va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la blocarea activităţii şi declanşarea grevei generale. Dorim să reamintim, pe această cale, guvernanţilor, că personalul din domeniul Culturii a fost neglijat şi abandonat de-a lungul acestor ani’, se arată într-un comunicat al Sindicatului Culturalia, postat vineri pe Facebook.