Liderul grupului PSD din Senat, Lucian Romaşcanu, a declarat miercuri că mai mulţi parlamentari au ales să voteze ‘dincolo de linia partidului’ împotriva cererii Justiţiei în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, afirmând că votul ‘nu este imperativ’.
‘Noi am cerut azi urmărirea penală pentru Florian Bodog pe un raport al Comisiei care a fost în defavoarea DNA. Votând politic şi înţelegând nevoia ca societatea să înţeleagă că şi parlamentarii pot beneficia de acelaşi tratament ca oricine, decizia politică a fost de vota pentru cererea de urmărire penală a fostului ministru’, a afirmat Lucian Romaşcanu.
Referindu-se la cele 24 de voturi împotriva cererii Justiţiei, Romaşcanu a spus: ‘Nu este o zi plăcută pentru niciunul dintre parlamentari, este un lucru care este internalizat de fiecare într-un mod diferit, în care deşi grupurile, toate integral, au decis politic să voteze ‘pentru’, votul totuşi nu este imperativ şi sunt colegi care au votat împotrivă. Pe fond, ceea ce i se întâmplă lui Florian Bodog, nu este un lucru normal sau corect şi sunt convins că, dacă Parchetul nu va renunţa la urmărirea penală, nu se va ajunge în camera preliminară să fie trimis în judecată. Şi la o căutare pe Google se vede că acea consilieră a muncit pentru Florin Bodog’.
Romaşcanu a amintit că Bodog a semnat un contract cu Banca Mondială şi a făcut lucruri bune pentru Sănătate.
Întrebat dacă senatorii PSD care au votat contrar deciziei politice vor fi sancţionaţi, Romaşcanu a răspuns: ‘Nu-i ştim. A fost un vot secret. Unele voturi nu s-au văzut. Nu ştim dacă a votat cineva de la PSD, de la PNL sau de la UDMR. Pur şi simplu este exprimarea unui vot pentru care eşti responsabil individual şi unii colegi, indiferent de partid, au ales să voteze dincolo de linia partidului. Nu ştiu dacă ai noştri sau ai altora. Până la urmă, lucrul pentru care am pledat s-a întâmplat şi domnul Bodog va răspunde în faţa Justiţiei. Îmi permit să cred că un vot secret este un vot secret. Eu am votat ‘pentru”.
Senatorul PSD a explicat că în 2019 a votat împotrivă, pentru că la momentul respectiv ‘decizia politică a fost în această direcţie’.
‘Pe aşteptarea societăţii ca parlamentarii să aibă un tratament egal cu restul lumii, lucrurile s-au schimbat inclusiv în PSD şi acesta este un mesaj şi mergem pe această direcţie. (…) Până la urmă, este şi un drept al domnului Bodog de a-şi repara onoarea unde acest lucru se face şi nu în Parlament şi nu dând impresia că a fost protejat înainte să fie judecat’, a mai spus Romaşcanu.
Plenul Senatului a aprobat, miercuri, solicitarea DNA adresată Camerei superioare a Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog.
Votul a fost secret, cu bile, în favoarea cererii pronunţându-se 98 senatori, iar 24 ‘împotrivă’. S-a înregistrat şi o abţinere. Toate grupurile parlamentare (PSD, PNL, USR PLUS, AUR şi UDMR) s-au pronunţat pentru aprobarea solicitării Justiţiei.
Procurorii DNA au solicitat Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Florian Bodog, pe care îl acuză că atunci când a deţinut poziţia de ministru ar fi acţionat pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.
În 2019, senatorii au respins o solicitare similară cu privire la Florian Bodog, dar procurorii au anunţat că au obţinut date privind comiterea de către fostul ministru a altor patru infracţiuni de fals în înscrisuri şi abuz în serviciu în acest caz.