Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat luni pentru AGERPRES că rotativa guvernamentală reprezintă ‘angajamentul preşedintelui Iohannis’, dovada schimbării categorice a regimului politic şi a atras atenţia că un guvern fără UDMR ar fi unul ‘mult mai slab’.
‘Rotativa este angajamentul pe care şi l-a luat preşedintele Iohannis, este tocmai dovada schimbării categorice a regimului politic. E pariul său. Este moştenirea pe care vrea să o lase şi pe care mulţi i-o contestă cât se poate de energic. De altfel, din punctul meu de vedere, toată mişcarea sindicală nu are nicio legătură, decât pentru profesori, cu cererile măririi salariale. Este o mişcare politică, venită într-un moment în care putea zădărnici sau întârzia şi compromite această soluţie a preşedintelui Iohannis de a schimba în mod radical structura regimului politic din România, făcând posibilă o rocadă, o rotativă, care să permită stabilizarea regimului şi ieşirea din etapa confruntării partidiste absurde. Mulţi o privesc cu foarte mare neîncredere, pentru că privesc PSD cu foarte mare încredere. Deci, este un moment în care PSD va trebui să demonstreze că este un partid cu reală vocaţie guvernamentală şi responsabil. Vom vedea. Dar preşedintele Iohannis va merge până la capăt. Este operaţiunea sa, este legată de imaginea sa, inclusiv de posibila sa carieră europeană ulterioară’, a spus politologul.
Cristian Pîrvulescu a subliniat că un guvern fără UDMR ar fi unul ‘mult mai slab’.
‘Ar fi un guvern mult mai slab şi, de fapt, ar fi o nereuşită, un eşec al rotativei, pentru că nu s-a respectat protocolul, iar responsabilitatea pentru nerespectarea protocolului aparţine întru totul PSD. Deja este o dovadă a imaturităţii sale politice sau, în orice caz, a leadership-ului actual. UDMR nu prea poate să cedeze, pentru că riscă să intre în conflict cu radicalii din partid şi mai ales cu radicalii din minoritatea maghiară, care abia aşteaptă să poată să atace leadership-ul UDMR pentru a face o schimbare de reprezentativitate în ceea ce priveşte minoritatea maghiară. Deci, situaţia ar fi foarte complicată fără UDMR. Nu că nu s-ar putea guverna. Se poate guverna, se putea şi înainte. Problema e legată de contextul geopolitic şi de situaţia complicată a guvernării în România, unde UDMR s-a dovedit mai disciplinat şi mai loial decât celelalte partide din Coaliţie’, a explicat Pîrvulescu.
Politologul a susţinut că, ‘în principiu, dacă situaţia geopolitică rămâne aceeaşi, guvernarea va rezista, dar nu în orice condiţii’.
‘Nu în orice condiţii. Şi dacă UDMR nu va fi la guvernare, va fi mult mai dificil. Altfel spus, va exista o tentaţie la PNL, nu neapărat la domnul Ciucă, nici la domnul Iohannis, care are încă o influenţă asupra PNL. Dar va exista o tentaţie la PNL să iasă de la guvernare şi, mă rog, va depinde de rezistenţa domnilor Ciucă şi Iohannis la aceste presiuni’, a spus Pîrvulescu.
El a arătat că în Guvernul Ciolacu ‘vor exista mulţi miniştri noi’, dar asta nu va însemna neapărat ‘un suflu nou’.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, depunerea mandatului Guvernului său.