Un studiu privind anomaliile cardiace post-Covid-19, efectuat pe 800 de jucători profesionişti de rugby din Franţa, în ultimul an, arată că riscurile de accidente grave sunt extrem de scăzute, dacă se respectă perioada de repaus, informează cotidianul sportiv L’Equipe.
Expertul cardiolog al Ligii franceze de rugby(LNR) şi al Federaţiei franceze de handbal, Laurent Chevalier, în colaborare cu spitalele universitare (CHU) şi Universitatea din Bordeaux, au lansat în iunie 2020, cu ocazia reluării antrenamentelor la cluburile de rugby, studiul ASCCOVID pentru estimarea potenţialelor riscuri cardiace datorate noului coronavirus.
‘La vremea aceea, nu ştiam nimic’ îşi aminteşte co-preşedintele clubului cardiologilor sportivi din Hexagon. ‘La fel ca la orice epidemie virală, riscurile cardiace sunt mai mari’, a adăugat el.
Douăzeci şi trei de cluburi profesioniste de rugby (din cele 30 din prima şi a doua ligă profesionistă franceză) au participat la acest studiu, precum şi 170 de studenţi ai facultăţilor de Ştiinţe şi tehnici ale activităţilor fizice şi sportive (STAPS), practicanţi ai mai multor discipline.
‘Ca măsură de precauţie, protocolul stabilit de LNR prevedea o evaluare cardiacă completă pentru jucătorii infectaţi. Au fost necesare teste de laborator, electrocardiograme, ultrasunete, teste de stres, înainte de a li se permite reluarea unei activităţi, după cele opt zile de odihnă obligatorie. De asemenea, s-au efectuat mai mult de 100 de RMN-uri cardiace. Astăzi, ne dăm seama că aceste măsuri sunt excesive în comparaţie cu gravitatea unui infarct la aceşti sportivi cu Covid-19 în forme mai puţine severe’, a precizat dr. Chevalier.
Dintre cei 800 de jucători de rugby şi 170 de studenţi, 285 au fost infectaţi cu Covid-19 şi, în căutarea anomaliilor cardiace, s-a observat o rată foarte scăzută de rezultate anormale (0,5 până la 3%), fiind constatate doar două cazuri grave, dintre care unul posibil să nu aibă legătură cu coronavirusul.
‘Acest studiu ne dă asigurări asupra nivelului cardiac la sportivii infectaţi cu forme clinice modeste, indiferent dacă sunt sportivi de nivel înalt (20-25 de ore pe săptămână) sau studenţi STAPS (8-15 ore pe săptămână). Acest lucru pledează pentru o recuperare sportivă post-Covid fără a fi nevoie de o evaluare cardiologică, respectând doar opt zile de repaus’, a adăugat
expertul francez.
Aceste constatări au fost transmise către Liga franceză de rugby şi Ministerul Sporturilor din Franţa şi ar trebui să permită uşurarea protocoalelor de reluare a sportului, fie pentru miile de sportivi profesionişti, fie pentru milioane de practicanţi ai sporturilor de agrement, adaugă L’Equipe.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea)