Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, iar 14 au fost doborâte

0
37

Armata rusă a lansat în noaptea de luni spre marţi 15 drone asupra teritoriului Ucrainei, a cărei apărare antiaeriană a reuşit să doboare 14 din aceste aparte, au informat forţele armate ucrainene pe contul lor de Facebook, transmite EFE, explică Agerpres.

”În timpul nopţii, duşmanul a trimis 15 drone Shahed-136 (de fabricaţie iraniană – n.r.) pentru a realiza atacuri aeriene. Paisprezece din ele au fost distruse de militarii noştri”, a informat armata ucraineană.

Anterior, forţele aeriene ucrainene au informat că drone Shahed au fost lansate din nordul şi sud-estul Ucrainei.

Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, a declarat că 12 drone au fost ”detectate şi distruse” în spaţiul aerian din jurul capitalei.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a informat pe contul său de Telegram că în capitală s-au produs mai multe explozii, iar una a provocat la un spaţiu comercial un incendiu care a fost stins fără a provoca victime.

Chiar dacă sunt distruse înainte de a-şi atinge obiectivul, dronele pot exploda atunci când sunt interceptate, scrie EFE.

Trei drone vizau provincia Dnipropetrovsk, din centrul ţării. Două dintre ele au fost distruse de apărarea antiaeriană, iar o a treia a lovit clădirea unei companii private şi a provocat un incendiu, fără victime, a informat administraţia militar din regiune.

Rusia atacă cu drone Shahed infrastructuri critice din Ucraina, în special reţeaua electrică, încă din luna octombrie a anului trecut. Datorită, în parte, trimiterii de către aliaţi a unor sisteme de apărare antiaeriană, Ucraina reuşeşte să intercepteze majoritatea acestor drone folosite în astfel de atacuri, notează EFE.

Sistemele occidentale permit Ucrainei să fie evitate daunele la sistemul electric, în contextul în care, înainte de primirea acestora, milioane de ucraineni rămâneau fără curent electric după atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene. Însă experţii avertizează că Rusia s-ar putea folosi de aceste drone, cu costuri relativ reduse, pentru a obliga Ucraina să recurgă la armament mult mai scump pentru a le doborî.

Separat, surse militare ucrainene au declarat marţi că armata rusă continuă să se încăpăţâneze să obţină controlul asupra oraşului Bahmut, pe frontul de est, însă fără succes şi suferind pierderi umane şi materiale importante.

În acest context, sarcina principală a forţelor militare ale Ucrainei ”este să epuizeze armata rusă şi să-i inducă pierderi uriaşe”, a explicat Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, pe contul său de Telegram.

”Trupele ruse încearcă să-şi concentreze principalele eforturi pe frontul din Bahmut (în regiunea Doneţk). Nu renunţă la tentativele lor de a înconjura şi captura oraşul”, a adăugat oficialul ucrainean.

Însă, ”graţie eroismului şi profesionalismului acţiunilor noastre militare, abile şi coordonate, şi a folosirii eficiente a capacităţilor de manevră şi a armamentului din dotare, păstrăm fortăreaţa Bahmut în ciuda tuturor aşteptărilor şi pronosticurilor”, a mai spus Sîrskîi, care a explicat că, în timpul mai multor vizite la trupele din zonă, el şi comandanţii care au făcut deplasarea au căzut de acord cu privire la planurile de a rezista pe câmpul de luptă.

Militarii ucraineni, a spus el, studiază cu atenţie ”vulnerabilităţile ocupanţilor pentru a folosi forţa împotriva lor într-un mod cât mai eficient cu putinţă”.

”Principala noastră sarcină este să epuizăm forţele superioare ale duşmanului şi să-i producem pierderi uriaşe. Aceasta va permite crearea condiţiilor necesare pentru eliberarea teritoriului ucrainean şi pentru a ne apropia de victorie”, a mai explicat el.

Bahmut, care înainte de război avea o populaţie de circa 70.000 de oameni, a fost practic distrus în cele aproape opt luni de lupte intense din zonă, aminteşte Reuters.

sursa – AGERPRES

Articolul Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, iar 14 au fost doborâte apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro