AcasăStiri generaleRusia acuză Slovacia de ''sabotaj'' şi ''fake news'', după respingerea unor vaccinuri...

Rusia acuză Slovacia de ”sabotaj” şi ”fake news”, după respingerea unor vaccinuri Sputnik pe motiv de neconformitate

Rusia a cerut joi Slovaciei să-i returneze sute de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 Sputnik V, acuzând această ţară că a încălcat contractul prin testarea unui lot de vaccinuri într-un laborator care nu ar fi fost certificat, după ce agenţia slovacă însărcinată cu autorizarea medicamentelor a respins respectivul lot motivând că a avut îndoieli asupra compoziţiei serului.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF) ”a trimis (Slovaciei) o scrisoare pe 6 aprilie 2021, cerându-i să returneze vaccinul ca urmare a unor încălcări multiple ale contractului” a anunţat joi într-un comunicat acest fond ce deţine patentul vaccinului Sputnik V, relatează Reuters.

Fondul rus asigură că ”toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros la Institutul Gamaleia”, centrul care-l produce.

Reacţia survine după ce Institutul naţional slovac de control al medicamentelor (SUKL) a justificat mai devreme respingerea utilizării a 200.000 de doze din acest vaccin prin faptul că ”loturile de vaccin (Sputnik V) utilizate în testele preclinice şi studiile clinice publicate de revista Lancet nu au aceleaşi caracteristici şi proprietăţi ca acelea importate de Slovacia”.

”Pe baza numai a testelor de laborator, nu este posibilă o concluzie asupra eficacităţii şi securităţii” lotului livrat Slovaciei, explică acest institut, adăugând că fabricantul vaccinului nu a răspuns cererilor repetate de a furniza date despre compoziţia celor 200.000 de doze.

RDIF a dezminţit vehement aceste acuzaţii, pe care le-a taxat drept ”fake news”. Potrivit fondului rus, slovacii nu au testat respectivul lot într-un laborator special certificat, ceea ce în opinia părţii ruse reprezintă o încălcare a obligaţiilor contractuale şi ”un act de sabotaj”.

Fondul rus a mai spus că a cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei vaccinurile Sputnik V, pentru a putea fi livrate altor ţări.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks