S-a lansat CatalogMuzical.ro – primul index online de muzică clasică din România

0
282

CatalogMuzical.ro, primul index online care permite căutarea şi filtrarea de informaţii pe categorii muzicale – muzică de cameră pentru cvartet, trio, duo, muzică pentru pian, muzică vocală, muzică pentru orchestră, a fost lansat, iniţiativa, cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, aparţinând editorului şi tehnoredactorului de partituri muzicale Corina Ciuplea-Ţurcan.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, platforma CatalogMuzical.ro înglobează informaţii esenţiale despre lucrările compozitorilor români de muzică clasică.

Sunt puse la dispoziţie informaţii esenţiale pentru identificarea şi localizarea lucrărilor muzicale – anul compoziţiei, instrumentaţie, categoriile muzicale, locul de unde pot fi achiziţionate partiturile.

Catalogmuzical.ro agregă într-un singur loc informaţiile esenţiale despre lucrările compozitorilor români astfel încât să fie uşor de găsit de către toţi cei interesaţi de la elevi, studenţi sau profesori la instrumentişti, dirijori, manageri de filarmonici sau orchestre, la publicul larg iubitor de muzică clasică.

În viitor, datele agregate din platformă vor putea genera statistici utile în rapoartele diverselor instituţii culturale sau în mediul academic cu privire la istoria şi evoluţia muzicii clasice din România. Catalogmuzical.ro este primul pas dintr-un proces mai lung de cartografiere a muzicii clasice româneşti, fiind în continuă dezvoltare şi actualizare.

‘Suntem conştienţi că majoritatea lucrărilor nu sunt disponibile nicăieri pentru a putea fi descărcate şi interpretate, de aceea proiectul reprezintă doar prima etapă în demersul nostru de cartografiere a muzicii clasice româneşti. Pe termen lung, ne dorim să actualizăm baza de date şi cu repertoriul compozitorilor români contemporani, astfel încât muzicienii şi instituţiile culturale să poată avea o imagine mai completă a lucrărilor contemporane, iar accesul la ele şi procurarea lor să devină mai facile’, a declarat Corina Ţurcan, iniţiatoarea proiectului, citată în comunicat.

În ultimii ani, ea a editat şi printat aproximativ 40 de lucrări de muzică clasică românească de patrimoniu, atât pentru compozitori români independenţi, cât şi pentru instituţii, edituri sau orchestre de stat.

În prezent este editor la Institutul de Muzică de Film din Berlin şi editor colaborator pentru Orchestrele Radio din România şi asociaţia D’a Camera.

Sursa: AGERPRESS