AcasăPoliticaS-a validat crearea unui sindicat la Amazon

S-a validat crearea unui sindicat la Amazon

amazon site

Agenţia americană pentru dreptul muncii (NLRB) a validat miercuri votul care a condus la crearea, la începutul lui 2022, a primului sindicat în cadrul companiei Amazon în SUA, vot împotriva căruia grupul a depus obiecţii, relatează AFP, conform Agerpres.

Agenţia a respins într-un comunicat argumentele avansate de gigantul comerţului online, urmând astfel recomandările emise de una dintre consilierii săi la începutul lunii septembrie.

NLRB insistă asupra obligaţiei „angajatorului de a negocia în bună credinţă şi de a cere o revizuire a deciziei” până la sfârşitul lunii ianuarie.

Salariaţii site-ului JFK8, situat în cartierul Staten Island din New York, au votat în majoritate la finalul lunii martie pentru înscrierea în organizaţia sindicală Amazon Labor Union (ALU).

Compania a înaintat imediat obiecţii, spunând că sindicatul i-a intimidat pe angajaţi pentru a-i determina să voteze „da”. Amazon afirmă de asemenea că biroul local al NLRB a favorizat ALU şi i-a facilitat victoria.

„Este un moment mare pentru mişcarea muncitorească”, a scris cu entuziasm pe Twitter vicepreşedintele ALU, Derrick Palmer. „Vom continua să ne luptăm pentru cele mai bune contracte pentru toţii angajaţii de la Amazon de peste tot din lume”, a adăugat el.

„Ştiam că erau puţine şanse ca NLRB să decidă împotriva propriului aviz şi intenţionăm să atacăm decizia în apel. Am spus-o de la început – nu considerăm că acest proces de vot a fost just, legitim sau reprezentativ pentru ceea ce îşi doresc majoritatea echipelor noastre”, a declarat pentru AFP Kelly Nantel, purtătoarea de cuvânt a Amazon.

Dosarul a fost delocalizat la biroul NLRB din Phoenix, în Arizona (sud-vest), unde un oficial a spus că unele obiecţii pot fi admisibile şi a dispus o audiere.

Pentru un vot organizat într-un alt depozit al Amazon, în Alabama (sud), în primăvara lui 2021, care s-a soldat cu o respingere a creării unui sindicat, agenţia a dispus organizarea unui noi vot considerând că grupul a încălcat regulile.

Numeroase buletine de vot au fost contestate în cadrul unui al doilea scrutin organizat în februarie şi martie 2022, rezultatul nefiind nici acum certificat.

sursa – AGERPRES

Articolul S-a validat crearea unui sindicat la Amazon apare prima dată în Ecopolitic.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks