AcasăStiri generaleSălaj: Atragerea resursei umane, cea mai mare provocare pentru dezvoltarea judeţului în...

Sălaj: Atragerea resursei umane, cea mai mare provocare pentru dezvoltarea judeţului în următorii ani

Strategia de dezvoltare a judeţului în perioada 2021-2027 şi planul de măsuri privind investiţiile în sectoare precum infrastructură, sănătate, educaţie şi asistenţă socială au fost dezbătute, miercuri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, ai mediului de afaceri, ONG-urilor şi instituţiilor publice.

‘Ne-am întâlnit astăzi cu scopul de a începe dezbaterile pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Sălaj. Un studiu care trebuie să cuprindă atât oportunităţile pe care le avem, cât şi o viziune mai corectă asupra viitorului comunităţii noastre. Mă bucur că au dat curs invitaţiei reprezentanţi ai mediului de afaceri, primari, consilieri judeţeni, ONG-uri, instituţii publice, astfel încât această strategie să fie ancorată cât mai bine în realitatea societăţii. Totodată, vreau să subliniez că sunt onorat că acest document va fi întocmit de către o echipă de specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, printre care se numără şi domnul profesor universitar dr. Călin Emilian Hinţea, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Cu siguranţă, specialiştii vor elabora o strategie care va da şansa fiecărei comunităţi la o dezvoltare echilibrată şi durabilă’, a afirmat, în cadrul întâlnirii, Dinu Iancu-Sălăjanu, preşedintele CJ Sălaj.

Potrivit datelor furnizate de către Călin Emilian Hinţea, cea mai provocare pentru judeţul Sălaj o va reprezenta atragerea resurselor umane, a forţei de muncă, fiind în concurenţă directă cu oraşe precum Oradea sau Cluj-Napoca.

‘Sălajul are avantajul de a fi poziţionat foarte bine în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, a doua ca importanţă din ţară după Bucureşti. A reuşit să reducă din decalajul avut faţă de judeţele Cluj sau Bihor în ce priveşte Produsul Intern Brut, iar apropierea faţă de autostrada Transilvania va oferi Sălajului oportunităţi de dezvoltare nemaiîntâlnite’, a declarat decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Directorul de resurse umane al Michelin Zalău, Cristian Lazăr, a solicitat ca în viitoarea strategie să fie cuprins şi un plan de dezvoltare a transportului în comun, care să permită cât mai multor cetăţeni din mediul rural un acces facil către locurile de muncă create în Municipiul Zalău.

De asemenea, reprezentanţii multinaţionalelor Michelin şi Tenaris, cei mai mari angajatori privaţi din judeţ, au transmis că şi-ar dori creşterea calităţii vieţii în judeţul Sălaj, mai multe oportunităţi pentru a petrece timpul liber şi o mai bună corelare a reţelei de învăţământ cu solicitările din piaţa muncii.

Preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri ‘Silvania’ Zalău, Vasile Pădurean, a apreciat, la rândul său că deşi imaginea Sălajului este de judeţ mic şi sărac, cifrele demonstrează contrariul şi judeţul este de nivel mediu.

Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Sălaj pentru perioada 2021-2027 face parte dintr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. AGERPRES / (A – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks