Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj a prelungit până în 30 aprilie durata de finanţare nerambursabilă pentru unităţile de cult şi fundaţiile care acordă asistenţă socială pentru peste 500 de vârstnici dependenţi şi persoanelor cu dizabilităţi.
‘Aproximativ 500 de persoane defavorizate din Sălaj au beneficiat, în 2022, prin intermediul acestui program, de servicii sociale la domiciliul asistatului, în centre de zi, cantine sociale şi în centre de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi. De asemenea, au fost cofinanţate 53 de locuri de muncă – majoritatea în mediul rural, iar 22 de entităţi prestatoare de servicii sociale au fost sprijinite să funcţioneze. Suma lunară acordată pentru norma întreagă a unui lucrător social cu studii medii reprezintă echivalentul a 90% din salariul minim pe economie, inclusiv plata aferentă contribuţiei asiguratorie pentru muncă, diferenţa de 10% fiind partea de cofinanţare a beneficiarului’, se arată, joi, într-o informare de presă a administraţiei judeţene.
Potrivit sursei citate, finanţarea proiectelor de asistenţă socială are ca obiectiv general îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a confortului psiho-social pentru: persoanele vârstnice dependente peste 65 de ani, afectate de boală, sărăcie şi excluziune socială, care nu se pot gospodări singure şi necesită îngrijire; persoanele cu dizabilităţi; copiii şi tinerii cu dizabilităţi aflaţi în dificultate; evitarea instituţionalizării şi menţinerea vârstnicilor în mediul lor natural, prin implicarea unităţilor de cult sau a entităţilor care oferă asistenţă socială şi servicii de specialitate.
Programul a beneficiat în 2022 de un buget de 1,5 milioane de lei şi ar fi trebuit să se încheie la finele anului trecut.