AcasăStiri generaleSălaj: Două noi specializări tehnice, acreditate la un colegiu tehnic din Zalău

Sălaj: Două noi specializări tehnice, acreditate la un colegiu tehnic din Zalău

Colegiul Tehnic ‘Alesandru Papiu Ilarian’ din Zalău va avea, începând cu anul şcolar viitor, două noi specializări tehnice acreditate de Ministerul Educaţiei, cu sprijinul unei companii private.

Potrivit unui comunicat de presă al Tenaris Silcotub, companie ce a contribuit la obţinerea acreditărilor, acestea vin după un proces de şase ani, ce a vizat modificarea şi completarea curriculei care se predă în liceele tehnice în conformitate cu meseriile actuale de pe piaţa muncii şi actualizarea denumirilor acestor meserii.

Astfel, Colegiul Tehnic ‘Alesandru Papiu Ilarian’ Zalău a reuşit să obţină recent acreditarea pentru specializările tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică şi tehnician în instalaţii electrice, printr-un ordin emis de către Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu care, conform regulilor de acreditare în vigoare, va fi aplicabil doar din 2022.

‘Procesul de acreditare de noi specializări în liceele tehnice este unul complex, solicitând implicare şi perseverenţă, în special din partea elevilor care vor să urmeze meserii de actualitate, însă şi a unităţilor de învăţământ şi a companiilor private. Atractivitatea învăţământului tehnic este puternic corelată cu flexibilitatea şi capacitatea de actualizare şi adaptare la contextul economic’, se arată în comunicatul menţionat.

Directorul adjunct al colegiului, Flavia Negrea, precizează că sprijinul companiei private a însemnat pentru liceu şansa de a ale oferi elevilor specialităţi tehnice în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa locală a muncii, ceea ce le oferă absolvenţilor şanse reale pentru un loc de muncă potrivit specializării pe care o urmează în şcoală.

De asemenea, compania a finanţat realizarea unor laboratoare cu dotări moderne, oferind elevilor posibilitatea să facă practică în fabrică.

‘A fost un proces care a durat mai mult decât ne-am aşteptat, însă este important că am reuşit să ajungem la capăt. Considerăm extrem de importantă alinierea între sistemul de educaţie şi cerinţele de pe piaţa muncii şi introducerea de noi discipline tehnice care să reflecte realitatea industrială şi tehnologiile folosite astăzi. Intenţionăm să nu ne oprim aici, vom continua să promovăm proiecte care să ajute elevii să înţeleagă noua realitate industrială încă de pe băncile şcolii şi aici mă refer la procese industriale conduse de calculator, la automatizări de nivel 2 şi 3 care au transformat modul în care se făcea producţie cu 20 de ani în urmă’, a menţionat preşedinte Tenaris Silcotub, Mihaela Popescu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks