O expoziţie documentară ce îşi propune o incursiune captivantă în istoria femeilor medievale a fost vernisată, joi, în Beciul Cultural al Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.
Potrivit organizatorilor, expoziţia ‘Aspecte din viaţa femeilor în Evul Mediu’ aduce în lumină aspecte mai puţin cunoscute ale vieţii femeilor din perioada medievală, cu o abordare inedită şi detaliată, dezvăluind nuanţe şi dimensiuni ce deschid fereastra spre lumea lor complexă. Pe parcursul expoziţiei, vizitatorii vor putea explora o gamă variată de teme, de la rolul femeilor în societatea medievală, la modul în care şi-au gestionat gospodăriile, educaţia, arta, religia şi relaţiile interpersonale.
De asemenea, prin intermediul imaginilor din manuscrise, se vor putea vedea ilustrate poveşti de viaţă, gânduri şi aspiraţii ale femeilor medievale, aducând în prim-plan, dincolo de rolul lor în familie şi societate, şi contribuţiile femeilor medievale la dezvoltarea culturii şi a cunoaşterii în acea epocă.
‘În zilele noastre se uită că aceste femei din Evul Mediu erau exact femei cum suntem noi, în zilele noastre, cu aceeaşi probleme, cu aceeaşi emoţie, cu aceeaşi sentimente ş.a.m.d., indiferent dacă e din Transilvania, Anglia sau din Franţa. Chiar am impresia câteodată că s-a format imaginea aceea, răspândită şi acceptată, că femeia din Evul Mediu era necitită sau că se ocupa doar cu gospodăria. Chiar asta am încercat să subliniez în expoziţie, că, ba da, chiar aveau activităţi foarte foarte interesante, cum avem şi noi în zilele noastre, fie că este vorba de sport, muzică, artă sau orice altceva’, a declarat, la vernisajul de joi, arheologul Timea Keresztes, muzeograful care s-a ocupat de organizarea expoziţiei.
Ea a dat-o ca exemplu în acest sens pe Christine Pizan (1364-1430), autoarea cărţii ‘Oraşul femeilor’.