Pasionatul de bucătărie tradiţională Mircea Groza, din Sălaj, este singura propunere la nivel judeţean pentru titlul onorific acordat de Ministerul Culturii ‘Tezaur uman viu’.
‘Mircea li Groza li Sâmionu Sălăvastruli Creţuli din Fizeş descinde din stirpe de socăciţe şi scotoceşte, de ani buni, satele Sălajului, cunoaşte lume, întreabă în stânga şi-n dreapta, notează, ţine minte, experimentează, nu stă locului, pasionat fiind de gastronomia tradiţională. De peste 40 de ani, Mircea Groza explorează lumea satului tradiţional sălăjean, vechea bucătărie romană, tainele din vechime ale gustului şi aromelor mâncărurilor din întreg Ardealul, culegând sute de reţete cu poveştile lor cu tot. Mircea Groza este propunerea noastră către Ministerul Culturii, pentru acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu’, precizează marţi, într-o postare pe Facebook, Doina Cociş, directorul Direcţiei de Cultură Sălaj.
Programul Tezaur Uman Viu este implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.
Pentru ediţia din acest an a programului Tezaur Uman Viu au fost depuse 47 de dosare de candidatură, din întreaga ţară.
Persoanele care vor fi desemnate câştigătoare vor fi anunţate la data de 6 septembrie 2021. Comisia poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri Tezaur Uman Viu.