Angajaţii Instituţiei Prefectului Sălaj sunt, luni, în grevă generală, principala nemulţumire a acestora fiind nivelul de salarizare, comparativ cu funcţionarii publici din alte instituţii, precum primăriile sau consiliile judeţene.
În dimineaţa zilei de luni, angajaţii au ieşit în faţa instituţiei, afişând mesaje precum ‘Redaţi demnitatea angajaţilor Instituţiei Prefectului’, ‘Instituţia Prefectului = cenuşăreasa administraţiei publice’, ‘Echivalarea funcţiilor din Instituţia Prefectului cu funcţiile publice de stat’ sau ‘Aplicaţi echitabil prevederile Legii salarizării 153/ 2017’.
Greva a fost declanşată la iniţiativa Sindicatului Egalitatea, în toate Instituţiile Prefectului din ţară.
‘Dacă vineri eram 35 de prefecturi în ţară, azi ne-am sincronizat toţi ca o voce unică, indiferent la ce sindicat suntem sau nu suntem afiliaţi. (…) Greva de azi e un semnal atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât şi pentru Guvern şi parlamentari, pentru că vrem să semnalăm că lucrurile nu merg bine în Instituţiile Prefectului’, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Mircea Ciocian, şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj.
Potrivit acestuia, salariile angajaţilor din instituţiei nu au fost majorate conform prevederilor actualei legi a salarizării, astfel încât s-a ajuns ca ele să fie mult mai mici comparativ cu cele din primării sau consilii judeţene. În plus, norma de hrană nu este inclusă ca şi contribuţie pentru pensii.
‘Noi suntem de fapt, la salariile de referinţă din anul 2019 ori de atunci inflaţia erodat puternic cel puţin cu 25% puterea de cumpărare a salariilor. Ca şi funcţionari publici, ne dorim să venim la muncă în fiecare zi, să ne putem concentra pe sarcinile noastre şi nu să ne punem problema cum ne vom descurca la final de lună şi cum vom putea gestiona nevoile şi cheltuielile care apar. Până la urmă, greva de azi, aşa cum am spus-o, este şi pentru recâştigarea demnităţii, dar şi pentru viitorul nostru’, a punctat Mircea Ciocian.
Una dintre solicitările greviştilor, care ar rezolva problema nivelului salariilor, este echivalarea funcţiilor din Instituţia Prefectului cu funcţiile publice de stat.
‘Una dintre solicitări este să fim funcţii de stat şi atunci diferenţa este undeva de 1.000 lei brut. Deci nu este o diferenţă foarte mare şi noi suntem doar 1.800 de persoane în toate prefecturile. Deci nu cred că ar fi un efort financiar foarte mare, ţinând cont că unii dintre colegii noştri au acum, cei care sunt pe funcţia de asistent, 2.800 lei, maxim 2.900 lei, iar cei care au toate gradele şi vechime peste 20 de ani ajung undeva la un salariu în jur de 4.000 lei maxim’, a conchis Cristina Oltean, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj.