Instituţia Prefectului Sălaj a marcat vineri, la Zalău, 30 de ani de ani de la reînfiinţarea instituţiei, prin inaugurarea Palatului Administrativ, recent reabilitat în totalitate printr-un proiect european în valoare totală de peste 26 de milioane de lei.
La evenimentul ce a debutat la Sala Porolissum a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, a fost prezent şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
El a precizat că, prin proiectul de reabilitare, Palatul Administrativ din Zalău a devenit prima clădire publică inteligentă din judeţul Sălaj şi a adresat felicitărilor tuturor celor implicaţi în realizarea investiţiei, ce a avut o valoare totală de peste 26 milioane de lei, din care sprijinul guvernamental a fost de peste şase milioane de lei.
‘Istoria Instituţiei Prefectului Sălaj este una bogată, scrisă cu fapte şi nume sonore care şi-au pus amprenta asupra judeţului nostru. De la Gheorghe Pop, primul prefect al Sălajului după Marea Unire şi, ajungând în zilele noastre, cu accent pe ultimii 30 de ani de activitate a Instituţiei Prefectului, pot spune că obiectivele au fost atinse când s-a acţionat cu mult tact şi echilibru. Este nevoie de seriozitate şi profesionalism în luarea deciziilor, elemente care asigură stabilitatea acestei instituţii, am spus-o şi o repet, o instituţiei cheie în arhitectura statului român. (…) Chiar dacă activitatea Instituţiei Prefectului nu este la fel de vizibilă precum cea a autorităţilor publice locale, ea este definitorie pentru viaţa întregii comunităţi’, a afirmat ministrul Lucian Bode.
Oficialul guvernamental s-a adresat şi angajaţilor Prefecturii. ‘Dumneavoastră, cei care astăzi conduceţi Instituţia Prefectului Sălaj, trebuie să aveţi o abordare cuprinzătoare, mi-aş permite să spun 360 de grade, şi să fiţi mereu conectaţi la problemele comunităţii. Această funcţie de demnitate publică nu trebuie înţeleasă strict într-o cheie politică. Ea are o puternică rezonanţă socială. Poziţiile pe care le ocupaţi vă responsabilizează şi conferă toate pârghiile administrative pentru a lua cele potrivite măsuri, raportat la situaţiile cu care vă confruntaţi. Sunteţi veriga principală din lanţul local de comandă, fie că vorbim de situaţiile de urgenţă, fie că vorbim despre criza umanitară generată de conflictul din Ucraina, toţi ochii au fost şi sunt şintiţi asupra dumneavoastră şi, implicit, asupra noastră, a tuturor’, a adăugat Lucian Bode.
Au mai participat la eveniment reprezentanţii administraţiilor locale şi ai administraţiei judeţene, ai instituţiilor publice şi serviciilor deconcentrate, ai structurilor centrale şi judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne, feţe bisericeşti, parlamentari, secretari de stat, secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne – Aneta Matei, directorul general al Direcţiei Generale pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului – Teodor Gheorghe, directorul general al Direcţiei Generale Logistice MAI – chestor de poliţie Peligrad Ion.
De asemenea, au fost prezenţi şi o parte din prefecţii şi subprefecţii ce au fost la conducerea instituţiei în ultimele trei decenii. Pentru contribuţia pe care şi-au adus-o la tot ceea ce este astăzi Instituţia Prefectului Sălaj, prefecţii şi subprefecţii din ultimii 30 de ani, prezenţi la eveniment, au fost recompensaţi cu plachete aniversare.
‘Aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, administraţia este cu oameni şi despre oameni, iar Instituţia Prefectului, ca parte a administraţiei publice judeţene, nu face excepţie. (…) În loc de concluzie, la ceas de bilanţ după trei decenii de activitate, vrem să credem să Instituţia Prefectului Sălaj a fost mereu aproape de cetăţenii judeţului, încercând permanent să-şi îmbunătăţească serviciile oferite populaţiei. Toate acestea nu ar fi fost însă posibile fără sprijinul şi colaborarea cu administraţiile locale şi cea judeţeană, cel al instituţiilor publice, structurilor MAI şi, bineînţeles, sprijinul şi coordonarea din partea Ministerului Afacerilor Interne’, a afirmat prefectul Dari Toma.
Cei prezenţi au putut viziona şi două filme despre istoricul instituţiei şi despre proiectul european de reabilitare a Palatului Administrativ.
Festivitatea a continuat cu oficierea unei slujbe religioasă, urmată de înmânarea de către Mircea Ciocian, managerul de proiect, a unor diplome de apreciere reprezentanţilor proiectantului, diriginţilor de şantier şi constructorilor. AGERPRES / (A – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă)