Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sălaj a decis, marţi, amânarea judecării cauzelor, inclusiv a pronunţării hotărârilor, începând de miercuri, pe durată nedeterminată, ca măsură de protest faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu.
Potrivit unui comunicat de presă, necesitatea adoptării acestei măsuri este dată de lipsa de răspuns la solicitările adresate autorităţilor executive şi legislative referitoare la preconizatele modificări ale statutului judecătorilor, şi faţă de modificările intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, precum şi iminenta adoptare a acestora, în mod total netransparent şi cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului.
‘S-a subliniat că pensia de serviciu a fost instituită şi pentru a încuraja meritocraţia în magistratură, prin atragerea în sistem a profesioniştilor dreptului, fiindu-le oferită stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, scop în care, ţinându-se seama şi de regimul sever al interdicţiilor şi incompatibilităţilor, au fost reglementate atât o pensie cât mai apropiată de indemnizaţia avută în timpul activităţii, cât şi condiţii specifice de pensionare. La şedinţa Adunării generale au participat toţi cei 13 judecători care îşi desfăşoară efectiv activitatea în cadrul Tribunalului Sălaj. (…) S-a hotărât în unanimitate de voturi adoptarea unei forme concrete de protest ce va consta în amânarea judecării cauzelor, inclusiv a pronunţării hotărârilor, începând cu data de 21 iunie 2023, pe durată nedeterminată’, se arată în comunicatul menţionat.
Conform sursei citate, având în vedere că, în lipsa unei predictibilităţi a carierei judecătorului şi a elementelor specifice acesteia, care au fost concepute ca urmare a unui sistem vădit restrictiv de interdicţii şi incompatibilităţi, există riscul real al părăsirii sistemului de către cei mai buni şi experimentaţi profesionişti, coroborat cu accederea în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute, cu consecinţe dezastruoase pe termen scurt, mediu şi lung, pentru actul de justiţie al cărui destinatar este cetăţeanul.
Forma de protest menţionată nu se va aplica ceea ce priveşte soluţionarea unor cauze cu caracter urgent, în materie penală sau civilă.