O parte din angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj au fost instruiţi în domeniul acordării primului ajutor medical de bază, ca parte a unui program mai amplu, iniţiat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj.
‘În cadrul sesiunii de pregătire, ce a cuprins învăţarea teoretică şi practică, au fost exersate mai multe situaţii care au vizat: manevrele de resuscitare a copiilor, a sugarilor sau a persoanelor adulte, dezobstrucţia căilor aeriene şi conduita de urmat în cazul pacienţilor traumatizaţi, precum şi instruirea privind utilizarea defibrilatorului automat extern. Principalul obiectiv al acţiunilor este acela de a dobândi deprinderile minime necesare pentru aplicarea diferitelor tehnici şi manevre de acordare a primului ajutor, fără echipamente speciale’, se arată, marţi, într-o informare de presă a ISU Sălaj.
Pompierii subliniază faptul că, în unele situaţii, în care fiecare secundă de întârziere poate fi fatală, o intervenţie rapidă şi corectă poate salva vieţi până la sosirea ajutorului specializat.
‘Viaţa este plină de neprevăzut, iar situaţiile riscante pot apărea oricând, de aceea este important ca o persoană să ştie să acorde primul ajutor, împiedicând astfel înrăutăţirea stării de sănătate a unei persoane aflate în pericol, până la sosirea echipajelor medicale. Maniera în care o persoană acţionează în această perioadă critică poate creşte rata de supravieţuire a celui aflat în dificultate’, se mai arată în informarea menţionată.
Astfel de instruiri au mai avut loc cu personalul Jandarmeriei, Poliţiei, în unele unităţi şcolare şi cu angajaţii CFR Călători.