Profesori din Anglia, Spania şi Italia participă, în această săptămână, la un schimb de experienţă la Grădiniţa cu Program Prelungit ‘Ion Creangă’ din Zalău, în cadrul proiectului ‘Europa prin ochii mei’, o iniţiativă Erasmus+, ce îşi propune să reunească expertiza din artă, tehnologie, istorie, geografie şi educaţie muzicală dintr-o serie de ţări europene, pentru a dezvolta abilităţi şi concepte creative, artistice, istorice şi geografice la copii şi la cadrele didactice.
‘În săptămâna aceasta, 13-17 martie, avem o vizită transnaţională în cadrul proiectului Erasmus+. Vizita este efectuată de către profesori din Anglia, Spania şi Italia, cu care suntem parteneri din 2020, proiectul urmând a se finaliza anul acesta. Anglia este ţara coordonatoare, ţară pe care am vizitat-o anul trecut. Proiectul se numeşte ‘Europa prin ochii noştri’, iar aceasta este a doua vizită, la noi în ţară, după care vor urma, până în iunie, vizite în Italia şi Spania. În cadrul proiectului am avut mai multe tematici, printre care obiective turistice, familia mea europeană, natură, iar la momentul vorbirii tematica este comunitatea locală. O să mai avem încă un aspect de abordat, respectiv partea de muzică tradiţională reprezentativă pentru fiecare ţară implicată’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Emilia Negru, directorul Grădiniţei ‘Ion Creangă’ Zalău.
Grupul de profesori a fost întâmpinat de personalul grădiniţei cu tradiţionala pâine şi sare, după care ‘mascota populară’, o păpuşă de mari dimensiuni îmbrăcată în costum tradiţional din Sălaj, le-a oferit oaspeţilor câte un mărţişor. Festivitatea de primire a inclus şi un scurt spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale, oferit de copiii din grădiniţă.
‘În fiecare şcoală în care ne-am dus am avut parte de astfel de experienţe şi am vrut să rămână cu ceva frumos şi pozitiv, pentru că aşa suntem noi şi suntem români şi suntem mândri, suntem valoroşi şi vreau să se vadă lucrul ăsta, să fie vizibil’, a adăugat Emilia Negru.
În cadrul vizitei, grupul de profesori va vizita, în această săptămână, o companie multinaţională din Zalău, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, mai multe instituţii publice şi se va întâlni cu părinţii copiilor din grădiniţă. De asemenea, profesorii vor servi masa alături de preşcolari, cu produse tradiţionale româneşti, pregătite în bucătăria grădiniţei.
‘Acest proiect este al 3-lea de tip Erasmus+ al nostru. Suntem o grădiniţă care abordează astfel de proiecte strategice, un pic mai diferite de celelalte proiecte Erasmus prin faptul că în aceste proiecte se realizează legături mult mai strânse şi implicaţiile sunt nu doar pur şi simplu vizita şi constatarea anumitor aspecte educaţionale în şcolile partenere, ci se aprofundează şi activitatea cu copiii. Practic, ne interesează cel mai mult aspectele legate de limbă, de cultură şi de ştiinţă. Valoarea ce rămâne după acest proiect este respectul. Am învăţat ce înseamnă respectul faţă de comunitate, faţă de copii, faţă de colegele noastre – care şi-au dedicat viaţa în grădiniţă şi acum sunt în pensie şi vin să ne viziteze şi efectiv desfăşurăm activităţi în comun, faţă de părinţi – fără de care nu am putea să realizăm atât de multe lucruri, inclusiv sprijinul moral, nu doar partea de suport, de voluntariat, de suport material de care categoric avem nevoie şi pe care o recunosc şi o apreciez de câte ori am ocazia’, a conchis directorul grădiniţei din Zalău.