Două case tradiţionale, reprezentative pentru judeţul Sălaj, din care una este acoperită cu paie, vor fi mutate în Valcău de Jos pentru a fi puse în valoare, inclusiv din punct de vedere turistic, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii vineri de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJS), proiectul cultural ‘Case călătoare’ a obţinut o finanţare de 69.100 lei şi se va desfăşura în perioada 1 aprilie – 15 noiembrie 2022, în parteneriat cu Asociaţia ‘Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului’ şi Asociaţia ‘Sinaptica’.
‘Prin acest proiect se va acorda sprijin pentru mutarea a două case tradiţionale, reprezentative pentru judeţul Sălaj, din care una este acoperită cu paie, în Valcău de Jos. Proiectul sprijină o iniţiativă privată, fiind şi un prilej pentru organizarea unei tabere de voluntariat dedicată studenţilor la arhitectură, etnografie şi inginerie, care pot realiza astfel o practică necesară pentru viitoarele profesii. Proiectul este conceput în mod explicit pentru a oferi rezultate durabile. În primul rând, cele două case abordate prin proiect vor permite Asociaţiei Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului să se dezvolte şi să ofere servicii turistice, care să asigure finanţarea unor activităţi culturale non-profit’, precizează Daniel Săuca, managerul CCAJS, în comunicatul menţionat.
Potrivit sursei citate, la nivelul comunităţii locale, existenţa mai multor case tradiţionale înseamnă un nucleu pentru dezvoltarea de activităţi turistice şi activităţi adiacente.
‘Sesiunile de informare-instruire la rândul vor contribui la modificarea percepţiei localnicilor asupra oportunităţilor de dezvoltare a unor mici afaceri care să poată fructifica prezenţa punctului de interes turistic. De asemenea, se anticipează existenţa unui turism de tranzit, pe termen mediu, în comuna Valcău de Jos din judeţul Sălaj’, se mai arată în comunicat.
În anul 2021, CCAJS a implementat cu succes două proiecte cofinanţate de AFCN – ‘Traseele caselor tradiţionale sălăjene’ şi ‘Harta cântului sălăjean’.