Aproape 2.000 de elevi din mediul rural, de la clasele pregătitoare la clasele de liceu, au participat, în 2022, la proiectul ‘Educaţie prin Patrimoniu’ derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, iniţiativă menită să le dezvolte apetitul pentru cunoaştere şi să le ofere repere importante legate de istoria locală, facilitându-le accesul la cunoaşterea şi înţelegerea valorii patrimoniului cultural.
‘Primele activităţi s-au derulat în perioada februarie-mai 2022 în nouă şcoli din comunele: Letca, Vârşolţ, Pericei, Valcău de Jos, Gâlgău, Hida, Creaca, Mirşid şi Fildu de Jos. Activităţile propuse de colegii noştri s-au adresat elevilor de şcoală primară, gimnaziu, dar şi de liceu. La finalul primei etape a programului din acest an am avut ca beneficiari ai lecţiilor şi atelierelor noastre un număr de 1.075 de elevi din cele nouă şcoli’, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului din Zalău.
Dat fiind impact semnificativ al programului dedicat şcolilor din mediul rural, acesta a continuat şi în cea de-a doua parte a anului, respectiv din luna septembrie până în luna decembrie.
‘Astfel, la debutul noului an şcolar am propus unor grupe de elevi din comunele Treznea şi Buciumi vizită în sit însoţită de reconstituiri virtuale ale unor obiective cercetate arheologic din Castrul roman de la Buciumi (modelări 3D). Miza noastră a fost aceea de a facilita şi accesibiliza informaţia istorică prin aceste reconstiuiri virtuale, bazate pe rezultatele cercetărilor ştiinţifice. În egală măsură, am avut în vedere şi alte activităţi, precum: Povestea lutului, Etnograf pentru o oră, Expoziţie VR: Alimentaţia în epoca romană şi Pomi tradiţionali de Crăciun. În fapt, propunerile noastre derivă din temele documentate în activităţile de cercetare ştiinţifică derulate la nivel instituţional, precum şi din profilul colecţiilor deţinute. Şi cea de-a doua etapă a proiectului s-a dovedit un succes, beneficiarii activităţilor cifrându-se la un număr de 920 de elevi din comunele Buciumi, Treznea, Sâg, Cristolţ, Surduc, Meseşenii de Jos, Crişeni, Horoatu Crasnei şi Cizer’, se mai arată în comunicatul menţionat.
Potrivit sursei citate, programul educaţional dedicat şcolilor din mediu rural va continua şi în cursul anului 2023. AGERPRES / (AS – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă)