O iniţiativă legislativă privind scăderea TVA de la 9% la 5% pentru produsele alimentare de bază, precum făină, carne, lapte şi produse lactate, ouă, peşte, legume şi fructe a fost depusă, miercuri, de deputatul REPER, Alin Prunean.
Deputatul precizează, într-un comunicat de presă, că în opinia sa este o iniţiativă care poate produce efecte imediate în piaţă şi care vine în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale.
‘Am văzut că azi Guvernul a ieşit în consultare publică cu Ordonanţa de Urgenţă cu măsuri de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare însă această OUG este o fantezie. Nu va genera efecte benefice pentru consumatori, dar va pune presiune pe procesatori. Cu toate că premierul Ciolacu s-a ‘jurat’ că OUG nu se va atinge de adaosul comercial al procesatorilor, pare că a uitat şi acum vine să legifereze şi acest aspect, impunându-le acestora un adaos comercial maximal de 20%. Este, în schimb, mult mai generos cu ‘prietenii’ săi din sectorul de retail şi limitează la 20% adaosul comercial al acestora, la care se mai adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului. Povara rămâne, până la urmă, tot pe cei care produc hrană, iar favorizaţi vor fi comercianţii’, explică deputatul Alin Prunean necesitatea acestei iniţiative.
El susţine că implementarea cotei reduse de TVA de 5% pentru alimentele de bază ar duce la o scădere a preţurilor acestora în magazine.
‘Persoanele cu venituri mici, care cheltuiesc o proporţie mai mare din venitul lor pe alimente, ar beneficia direct de această măsură. Reducerea preţurilor ar putea contribui la creşterea puterii de cumpărare a populaţiei şi ar face alimentele de bază mai accesibile pentru toţi consumatorii. Totodată, măsura propusă ajută la reducerea impactului inflaţiei asupra persoanelor cu venituri mici’, se mai arată în comunicatul menţionat.