test
AcasăStiri generaleSălajul, cele mai multe obiective pentru înscrierea frontierelor romane - Limes în...

Sălajul, cele mai multe obiective pentru înscrierea frontierelor romane – Limes în patrimoniul UNESCO

Un total de 74 de obiective arheologice din Sălaj, de pe fosta frontieră a imperiului roman – Limes, sunt pe lista propusă de România pentru înscrirea în patrimoniul UNESCO.

‘Programul LIMES are ca obiectiv întocmirea documentaţiei privind monumentele care compun graniţa romană de pe teritoriul României, cel mai mare monument unitar de patrimoniu din ţară, contribuind cu cel mai lung sector, de peste 1.000 de kilometri, la monumentul unic UNESCO ‘Frontiers of the Roman Empire’ (FRE). Majoritatea siturilor arheologice se află în zone rurale, aşadar multe se păstrează în condiţii bune’, a precizat, joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Sălaj, Dan Culic, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj.

Potrivit acestuia, în România, pentru efortul de includere a limes-ului dacic în listele UNESCO au fost create opt sectoare, două din ele în Sălaj.

‘Din lungimea totală a limesului dacic şi moesic (dunărean), de peste 1.000 kilometri, cu cele 70 de castre, 50 de mici fortificaţii şi mai mult de 150 de turnuri identificate până în prezent, judeţul Sălaj are cele mai multe obiective: şapte castre, dintre care şase sunt propuse includerii pe lista UNESCO. Acestea se află la Buciumi, Românaşi, Moigrad, Jac, Brusturi şi Tihău. Castrul de la Sutoru nu a fost inclus în propunerile de includere în UNESCO, în ciuda descoperirilor excepţionale. În lista indicativă au fost incluse 74 de obiective, dintre care castrele menţionate, turnuri de observaţie, valuri de pământ, ziduri şi fortificaţii de mici dimensiuni’, a precizat sursa citată.

În acest context, DJC Sălaj a solicitat autorităţilor locale care au în aria de jurisdicţie obiective propuse spre înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, includerea acestora în documentaţiile de urbanism şi în regulamentele locale de urbanism, localizarea şi delimitarea zonelor de protecţie unitară a tuturor obiectivelor, în conformitate cu delimitările trasate de către specialiştii implicaţi în elaborarea dosarului de clasare.

În etapa următoare, DJC Sălaj va face demersurile necesare de identificare a proprietarilor parcelelor pe care se află obiective propuse spre înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În conformitate cu legislaţia în vigoare, declanşarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice se face după înştiinţarea proprietarilor privind intenţia de clasare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks