AcasăPoliticaSalvaţi Copiii România dotează Maternitatea Cantacuzino cu echipamente medicale de ultimă generaţie,...

Salvaţi Copiii România dotează Maternitatea Cantacuzino cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de aproape 100.000 de euro

Organizaţia Salvaţi Copiii România dotează Maternitatea Cantacuzino, care tratează prematuri de la 24 de săptămâni de gestaţie, cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare totală de aproape 100.000 de euro

– Rata prematurităţii a crescut vertiginos, ajungând la 23% în anul 2022 (334 de nou-născuţi prematur), dintre naşterile înregistrate la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino.

– Maria Larisa a venit pe lume cântărind doar puţin peste jumătate de kilogram. A fost o luptă contra-cronometru: copila a rămas internată în Secţia de Neonatologie din spitalul Cantacuzino cinci luni, timp în care medicii au îngrijit-o, până când Maria Larisa a putut să respire singură. Astăzi, are 9 ani.

– Secţia Obstetrică avea nevoie de un ecograf performant care să sprijine activitatea secţiei, ecografele existente fiind de generaţie veche.

– În anul 2022, din cei 1.098 de nou născuţi la termen îngrijiţi în spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, 2,7% (30 de cazuri) au avut nevoie de monitorizarea funcţiei cerebrale în Terapie Intensivă, dintre aceştia, 9 cazuri au prezentat convulsii neonatale.
La nivel mondial, între 1-8 din 1.000 de nou-născuţi prezintă afectare cerebrală perinatală (înainte şi după naştere), conform Registrului Naţional Neonatal de Cercetare Anglia ( 2018).

– Organizaţia Salvaţi Copiii România dotează Secţia Obstetrică Ginecologie şi Secţia de Neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare totală de 97.467 euro, inclusiv un ecograf performant.

În ultimii ani, rata prematurităţii a crescut vertiginos, ajungând la 23% în anul 2022 (334 de nou-născuţi prematur), dintre naşterile înregistrate la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino. Activitatea maternităţii se bazează prioritar pe examinarea ecografică a fătului, precum şi pe urmărirea ulterioară a nou-născutului, iar performanţa actului medical este cu mult îmbunătăţită de echipamentele conforme cu standardele UE. Maternitatea Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” reprezintă un centru de referinţă, specializat în urmărirea sarcinilor, în special a celor cu risc (spre exemplu: izoimunizări, hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabet zaharat, restricţie de creştere intrauterină, anomalii placentare). În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România dotează Secţia OG şi Secţia Neonatologie a unităţii cu aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare totală de 97.467 euro, un ecograf performant, care să ajute la stabilirea cât mai rapidă a diagnosticului, etapă vitală, mai ales în cazul sarcinilor cu risc, şi un monitor AEEG, EEG & sistem cart, care să monitorizeze funcţia cerebrală a nou-născuţilor care provin din astfel de sarcini.

În anul 2022, maternitatea spitalului a îngrijit 1.420 de nou-născuţi, dintre care 33 au venit prin transfer de la alte spitale. Aici sunt îngrijiţi nou-născuţi prematuri cu vârsta de gestaţie începând cu 24 de săptămâni, dar şi nou-născuţi la termen cu patologie neurologică – convulsii neonatale sau alte afecţiuni.

Îngrijirea acestor nou-născuţi nu ar fi fost posibilă fără existenţa unui personal specializat şi a unor echipamente de înaltă performanţă. Încă de la debutul Programului Naţional de Reducere a Mortalităţii Infantile, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucureşti a fost parte din programul Salvaţi Copiii, fiind donate către secţiile de specialitate ale spitalului 35 de echipamente în valoare de peste 300.000 de Euro, printre care: 5 incubatoare şi mese de reanimare, 3 aparate de ventilaţie, monitor fetal, ecograf, monitor transcutanat de gaze sangvine, 10 injectomate etc.

Dr. Neonatolog Adrian Crăciun, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino: „Echipamentul donat de Organizaţia Salvaţi Copiii Secţiei de Neonatologie este un aparat performant pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului şi prognosticului nou-născuţilor cu convulsii neonatale. Acest echipament este necesar secţiilor de terapie intensivă neonală pentru urgentarea diagnosticului şi tratamentului”.

Date statistice: Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile a arătat discrepanţele majore dintre judeţele ţării. Astfel, primele trei poziţii în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii), Sălaj (8,9 la mie) şi Neamţ (8,2 la mie), în vreme ce în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii.

Până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a susţinut cu echipamente medicale 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 61 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Articolul Salvaţi Copiii România dotează Maternitatea Cantacuzino cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de aproape 100.000 de euro apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks