Un număr de şapte clădiri aflate în proprietatea administraţiei publice locale a municipiului Giurgiu, cu risc seismic, au fost expertizate de Primărie, dar niciuna nu se încadrează pentru a fi reabilitate prin noul program naţional pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, de cinci sute de milioane de lei.
‘În municipiul Giurgiu există şapte clădiri cu risc seismic aflate în proprietatea municipalităţii. Acestea au fost expertizate de un expert tehnic autorizat de Ministerul Lucrărilor Publice, expertize efectuate din fonduri de la bugetul local, şi trei au fost considerate de risc unu şi patru de risc doi seismic. Pentru cele cu risc seismic unu trebuie alocate fonduri de la bugetul local în vederea obţinerii documentaţiei de demolare, iar pentru cele cu risc doi seismic trebuie alocate fonduri pentru consolidare, dar până la obţinerea acestor fonduri, clădirile vor fi marcate cu buline şi vor fi împrejmuite. Între aceste şapte clădiri nu sunt nici grădiniţe, nici şcoli care să se încadreze la finanţare prin noul program de finanţare pentru reabilitare a clădirilor cu risc seismic aflate în administrare locală’, se arată într-un comunicat de presă, emis marţi, de Primăria municipiului Giurgiu.
Potrivit aceleiaşi surse, fostul sediul al Casei de Pensii, fostele ateliere ale Colegiului ‘Ion Maiorescu’, Casa Vârbănescu, aproape autodemolată, în proporţie de 90% sunt clădiri încadrate în clasa unu de risc seismic, iar fostul han Meteor, alte două clădiri situate pe strada Vasile Alecsandri şi încă o clădire de pe strada Gării au fost încadrate în clasa a doua de risc seismic.
Toate aceste clădiri vor fi împrejmuite şi vor fi marcate cu buline corespunzătoare riscului seismic.