Două autospeciale de pompieri şi un echipaj CBRN monitorizează în continuare puţul din localitatea Supuru de Sus de unde iese apă termală cu gaze, traficul rutier pe drumul naţional DN 19A fiind în continuare blocat în zonă, informează vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Someş’ Satu Mare.
‘Două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare şi a Detaşamentului de Pompieri Carei cu 10 cadre militare şi echipajul CBRN din cadrul ISU Timiş se află în continuare la locul evenimentului de la Supuru de Sus, pentru monitorizarea zonei şi întreprinderea tuturor măsurilor până la înlăturarea pericolului şi revenirea la starea de normalitate. Sunt implicate toate instituţiile cu atribuţii şi experienţă în astfel de situaţii, se analizează şi se anticipează constant evoluţia emanaţiilor, cu măsurătorile aferente şi interpretarea lor’, precizează sursa citată.
În continuare, circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN19A, în zona localităţii Supuru de Sus. Poliţiştii recomandă şoferilor să folosească rutele ocolitoare Supuru de Jos – DJ 196 – Hodod – Cehu Silvaniei sau Supuru de Jos – DC 116 – Sechereşa – DN 1F – Tăşnad – DJ 191 – Marghita.
Subprefectul Altfatter Tamas a declarat, într-o conferinţă de presă, că puţul aparţine de o benzinărie privată, iar în momentul unor lucrări a început să ţâşnească apă termală cu gaze.
‘În imediata vecinătate a staţiei de benzină a existat un foraj din care a curs apă încontinuu cu un debit foarte mic. Reprezentantul acestei societăţi a angajat o altă societate ca să cureţe acel foraj, probabil pentru a avea presiune mai bună. În momentul în care aceştia au intervenit, s-a degajat, pe lângă apă termală, nisip şi gaze naturale. Concentraţia acestor gaze variază, diferă, sunt momente în care concentraţia este mică, aproape de zero, şi sunt momente când această concentraţie creşte. În continuare iese atât apă termală, cât şi diferite tipuri de gaze, concentraţia lor este într-o tendinţă de fluctuaţie, presiunea a scăzut. În momentul de faţă presiunea este de aproximativ 7-8 bari’, a spus subprefectul Altfatter Tamas.
Zona a fost închisă, fiind asigurat un perimetru de 800 de metri de la care nu se mai permite accesul cetăţenilor.
Subprefectul Romeo Pop a spus că, din informaţiile primite de la specialişti, reiese că gazele nu sunt periculoase, astfel că nu există pericol şi nu se impune evacuarea populaţiei.
‘Cele mai apropiate case de această zonă sunt patru-cinci, nu se impune deocamdată să îi dislocăm pe acei oameni. Iniţial, se vorbea de o rază de acţiune de 1.600 de metri, ceea ce nu este necesar, specialiştii ne-au spus această treabă’, a spus Romeo Pop.
Activitatea staţiei de carburanţi din localitatea Supuru de Sus, care se află în vecinătatea locului de unde iese apă cu gaz metan, a fost sistată pentru înlăturarea riscurilor, informează, vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Someş’ Satu Mare. AGERPRES / (AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă)