Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit operaţional la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare din 1 ianuarie 2024, în cursul anului trecut fiind emise peste 200 de ordine de protecţie provizorii, arată instituţia, joi, printr-un comunicat de presă.
‘Începând cu 1 ianuarie a.c., Sistemul Informatic de Monitorizare Electronica este funcţional în judeţul Satu Mare, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronica, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie. În anul 2023, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare au emis 210 ordine de protecţie provizorii, 110 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, poliţiştii sătmăreni au intervenit la 1.684 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 828 în mediul urban şi 856 în mediul rural. În aceeaşi perioadă de referinţă, au fost înregistrate 38 de fapte penale în domeniul violenţei domestice, cu 17 mai multe faţă de anul 2022’, precizează sursa citată.
Potrivit IPJ, în anul 2023 au fost constatate 205 cazuri de lovire sau alte violenţe, cu 18 mai puţine decât în anul 2022, constatându-se în schimb o creştere a faptelor de ameninţare (de la 27 la 53). După locul comiterii, 90 de fapte au fost comise în mediul urban şi 133 în mediul rural, 120 la domiciliu şi 103 în spaţiul public. În anul 2023, s-a înregistrat o scădere a numărului autorilor (206) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (210). Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestica, 28 sunt bărbaţi, 167 sunt femei, iar 15 sunt minori. Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 195 au fost confirmate de unităţile de parchet.
‘În scopul prevenirii şi combaterii săvârşirii acestor fapte, utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul procedurilor judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă. Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli’, arată IPJ.
‘Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, al aplicării ordinului european de protecţie, control judiciar şi control judiciar pe cauţiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanţă, este alcătuit dintr-o componentă de tip brăţară, care va fi ataşată la glezna sau, prin excepţie, la braţul persoanei. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a luat toate măsurile pentru instruirea personalului cu privire la aceste modificări legislative, precum şi pentru informarea despre noile obligaţii legale a persoanelor faţă de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar’, arată IPJ. AGERPRES /(AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Antonia Niţă)