Deputatul PNL Adrian Cozma a trimit o scrisoare deschisă premierului şi ministrului Sănătăţii, în care solicită analizarea situaţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare şi luarea unor măsuri ca urmare a faptului că au plecat mai mulţi de medici iar secţia de Diabetologie şi-a suspendat activitatea.
Parlamentarul a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că majoritatea secţiilor de la spital se află în pericol de a nu putea asigura servicii tuturor pacienţilor.
‘În ciuda faptul că, la nivelul sistemului public de sănătate, condiţiile de lucru şi nivelul de salarizare au înregistrat îmbunătăţiri semnificative, deficitul de medici specialişti în unităţile sanitare de stat au ajuns în situaţia de a închide unele secţii. Spre exemplu, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, majoritatea secţiilor se află în pericolul de a nu putea asigura servicii medicale tuturor pacienţilor. Din cauza lipsei medicilor, activitatea secţiei de diabetologie s-a suspendat. De asemenea, şi alte secţii, precum medicina de urgenţă, pediatria, neonatologia, imagistica se confruntă cu aceleaşi dificultăţi, în condiţiile în care ocuparea posturilor în spitalele publice este tot mai puţin atractivă pentru tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină. Având în vedere dreptul constituţional la ocrotirea sănătăţii şi faptul că un număr foarte mare de medici vor îndeplini în următorii ani condiţiile legale de pensionare, vă adresez rugămintea de a analiza această situaţie şi de a dispune măsurile care se impun’, a transmis Cozma.
Printre propunerile acestuia se numără debirocratizarea activităţii medicilor sau acordarea de stimulente.
‘Măsurile pe care vi le propun şi care ar putea determina tinerii medici să ocupe posturile vacante la nivelul spitalelor judeţene de urgenţă, inclusiv la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, pot fi: alocarea de locuinţe de serviciu pentru medicii care vor ocupa posturile vacante; debirocratizarea activităţii medicilor/personalului medical, în condiţiile în care activităţile birocratice (formulare, rapoarte etc) ocupă o parte consistentă a activităţii acestora; creşterea autonomiei locale în ceea ce priveşte stimulentele pe care le pot acorda autorităţile administraţiei publice locale pentru medicii care se stabilesc în localitatea respectivă; majorarea cifrelor de şcolarizare în universităţile de medicină de stat, în condiţiile în care foarte mulţi absolvenţi continuă să opteze pentru o carieră în străinătate sau se reprofilează în carieră; identificare de surse suplimentare de finanţare a unităţilor spitaliceşti de stat’, a arătat Cozma.
Secţia de Diabetologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare şi-a suspendat activitatea, din 1 iulie, din lipsă de medici.
‘În pofida eforturilor noastre de recrutare de personal medical superior, Secţia şi Cabinetul de Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din unitatea noastră se confruntă cu o criză severă de medici, în contextul în care din efectivul de patru medici, doi medici şi-au încetat activitatea şi alţi doi sunt – unul în incapacitate temporară de muncă şi un altul în concediu de creştere a copilului. În consecinţă, începând cu data de 01.07.2023, se suspendă temporar activitatea secţiei şi Cabinetului de Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, cu menţiunea că această incapacitate este specifică strict pentru luna în curs, data exactă a reluării activităţii urmând a fi comunicată. În această perioadă, cazurile medicale în specialitatea amintită vor fi dirijate către unităţile cu paturi şi alţi furnizori acreditaţi din judeţ în baza relaţiilor specifice de colaborare cu unitatea noastră’, a transmis spitalul.
Potrivit unităţii, a fost publicată în mai multe etape scoaterea la concurs a posturilor vacante, însă nu s-a prezentat niciun candidat, în momentul de faţă fiind publicat un anunţ pentru angajarea unui medic specialist/primar cu contract de prestări servicii la nivelul Cabinetului de Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din Ambulatoriul integrat.