Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a anunţat, luni, că proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în forma adoptată de Camera Deputaţilor, nu este susţinut de sistemul judiciar, PNL şi USR PLUS propunând amendamente de eliminare a prevederii potrivit căreia magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
‘Dezbaterile din Comisia juridică a Senatului, pentru că au fost zeci de ore de dezbateri cu sistemul judiciar, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cu societatea civilă, cu avocaţii, au condus, sub aspectul argumentelor, că forma adoptată de Camera Deputaţilor, cu instituirea unei superimunităţi prin stabilirea acelui aviz al CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, nu este susţinut chiar de către sistemul judiciar şi nici de asociaţiile profesionale. Prin urmare, politicul nu poate impune sistemului judiciar norme legale care nu sunt însuşite de aceştia, în unanimitate. Suntem la finalul acestor dezbateri, se apropie finalul sesiunii parlamentare şi, da, am considerat că este necesar să anunţăm public că nu susţinem forma adoptată la Camera Deputaţilor pentru eliminarea acelor prevederi. Amendamentele sunt însuşite şi de colegii din USR PLUS’, a afirmat Scântei, la Senat.
Ea a explicat că forma finală a legii trebuie să fie agreată de către coaliţia majoritară.
‘A existat un acord în privinţa votului de la Camera Deputaţilor. Este normal să informez, ca preşedinte al Comisiei juridice, liderii coaliţiei că acea formă de la Camera Deputaţilor nu este susţinută, având multe critici, inclusiv de neconstituţionalitate, iar domniile lor să agreeze forma finală care va fi adoptată’, a adăugat Scântei.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a adăugat că, în situaţia în care răspunsul Comisiei de la Veneţia privind proiectul de desfiinţare a SIIJ nu va fi primit până la sfârşitul sesiunii ordinare, coaliţia solicită organizarea unei sesiuni extraordinare pentru finalizarea actului normativ.
Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
S-au înregistrat 171 de voturi ‘pentru’, 136 ‘împotrivă’, iar doi deputaţi nu au votat.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această operaţiune. Totodată, se propune abrogarea din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a secţiunii care priveşte organizarea, funcţionarea şi competenţa acestei secţii şi instituirea unor dispoziţii referitoare la situaţia personalului şi a dosarelor aflate pe rol la data intrării în vigoare a acestei legi.